´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 132

Buclier - enciclopedia universala

Buclier:  Parte componenta a barei parasoc (fata sau spate) a unui automobil, element tip scut care da o forma estetica si aerodinamica parasocului, integrandu-l, cel mai adesea, in volumul caroseriei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bucovina - enciclopedia universala

Bucovina:  (1848 1850, Cernauti) saptamanal de cultura romano-german editat de fratii Gheorghe si AlecuHurmuzachi. Cu acest titlu a aparut numai in romaneste si in intervalele 1919-1920 - cotidian; 1941-1944 cotidian. Gazeta romaneasca pentru politica, religie si literatura, la care colaborau si scriitori din Moldova si Tara Romaneasca. A contribuit la impunerea limbii romane pentru comunitatea romaneasca (Institutul Telogic din Cernauti, infiintat in 1848, Scoala Normala, 1848, care pregatea invatatori pentru scolile romanesti din zona, Biblioteca Bucovinei, 1852, Muzeul Bucovinei, 1863, Universitatea din Cernauti cu sectie romaneasca (1875) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bucovina - enciclopedia universala

Bucovina:  provincie romaneasca aflata in nord-estul Romaniei de astazi. In Evul Mediu a fost parte a Moldovei, numindu-se Tara de Sus. Ocupata de austrieci in 1775 (dupa tratatul de la Kuciuk Kainargi, 1774, care a incheiat razboiul ruso-otoman) . Teritoriul cedat cuprindea orasele Cernauti, Suceava si Siret, impreuna cu 226 de sate si 52 de catune, avea o suprafata de 10.400 km² si opopulatie de circa 75.000 locuitori. Domnitorul de atunci al Moldovei, Grigore Ghica Voda, desi era fanariot, s-a opus acestei cedari, motiv pentru care - din ordinul sultanului - a fost ucis. Austriecii au anexat-o sudului Poloniei (Galitia) , colonizand-o intens, ceea ce a dus la schimbarearaportului de forte intre neamurile conlocuitoare. Daca la recensamantul din 1774 erau 85% romani, dupa colonizareacu alte neamuri dezradacinate din locurile lor de bastina: hutuli (ucraineni) , polonezi, germani, lipoveni, ruteni, evrei, armeni, unguri, slovaci s.a. romanii raman 30%, iar relatiile cu mitropolia ortodoxa romaneasca sunt intrerupte, austriecii repartizand Biserica romaneasca de la Cernauti Patriarhiei Sarbe de la Karlowitz (1783) . Scrierea se face cu alfabet slav, iar slavizarea numelor se face prin biserica, ca si in cazul romanilor din Serbia. Mihai Eminescu a facut scoala la Cernauti (1857-1862) , iar liceul in care a invatat, desi iipoarta numele, este astazi scoala ucraineana. Dupa revolutia de la 1848 romanii obtin dreptul de a avea scoala in limba romana, iar provincia este separata de Galitia si devine ducat in sanul Imperiului. Se dezvolta o cultura romaneasca proprie, apar gazete romanesti si societati culturale. Provincia a revenit Romaniei la 28 octombrie 1918, dupa Marea Unire. In 1930 populatia romaneasca reprezenta 44, 5%. Dar foarte multi evrei, romani, polonezi pleaca din Bucovina. Numai in SUA erau in 192810.000 de bucovineni. Provincia a intrat in posesia URSS dupa 1944, in componenta provincieiintrand tinuturi care nu-i apartinusera niciodata: judetele Cernauti, Storojinet si o parte dinRadauti, avand osuprafata de 6.340 km² . Dupa disparitiaURSS provincia a revenit Ucrainei, in posesia careia se afla pana astazi. Prin semnareaTratatului dintre Romania si Ucraina se consfinteste statutul actual al Bucovinei, asa cum a rezultat din evenimentele de dupa disparitia URSS. Populatia romaneasca are insa dreptul la scoala in limba romana, exista presa romaneasca si asociatii culturale romanesti, cea mai importanta fiind Societatea pentru Cultura Romaneasca 'Mihai Eminescu' (din 1989) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bucsa - enciclopedia universala

Bucsa:  Un element simplu de suspensie, in general compus din doua tuburi de otel coaxiale legate printr-un manson de cauciuc. Libertatea de miscare a bucsei in diverse directii atenueaza efectul unui drum dificil si manevrabilitatea masinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 129 130 131

132

133 134 135 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct