´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 140

Bursucul (Meles meles) - enciclopedia universala

Bursucul (Meles meles):  Sau viezurele este un animal mai mult folositor decat daunator prin faptul ca tine sub control populatiile de animale mici (soareci mai ales) cu care se hraneste. Este drept si ca strica des cuiburile pasarilor care clocesc pe pamant. Bursucul are un corp masiv, recunoscut pentru rezistenta sa. Are un bot alungit,parca pus tot timpul pe cautat iar picioarele sunt scurte si puternice. Blana are peri lungi cu aspect de spic, negriciosi la baza si suri la varf. Bursucul aste de un alb-sur pe spate iar pe burta si pe membre este de un brun inchis. Ca si particularitate, capul este dungat alb cu brun inchis. Se cunosc multe variatii de culori ale bursucului, de la sur spre alb, la roscat si pana la brun spre negru. Lungimea la care poate ajunge un bursuc este de 1m iar greutatea de 10-12kg. Bursucul este un animal caruia ii place sa traiasca in liniste, singuratic. Il putem vedea perechi doar in periaoda reproducerii in iulie-august. Vizuinile in care traiesc si le sapa singuri,acestea fiind prevazute cu mai multe iesiri la care se poate apela la nevoie. Se spune ca vizuinile lor sunt foarte curate si la fel si blana bursucului. Dupa o perioada de gestatie de 9 luni femela va naste 4-5 pui. Acestia sunt orbi la inceput si vor vedea abia dupa 9 zile. De pui va avea grija numai femela timp de 6 luni dupa care puii devin independenti. Bursucul petrece iarna hibernand la fel ca si ursul. Incepe hibernarea prin luna noiembrie si iese din vizuina in luna martie. La noi bursucul este vanat pentru blana si pentru unle parti care se considera ca au proprietati curative.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Busuioceanu, Alexandru - enciclopedia universala

Busuioceanu, Alexandru:  (n. 10 ianuarie 1896, Slatina - d . 23 martie 1961, Madrid, Spania) eseist. A absolvit Literele si Filosofia la Universitatea din Bucuresti. A condus revista Lumina noua, alaturi de Tudor Vianu si Mihai Ralea. Unul dintre fondatorii Gandirii. A studiat estetica si istoria artelor la Viena si Roma, si-a luat doctoratul la Bucuresti (1925) . A fost membru fondator al Asociatiei ZiaristilorProfesionisti (1920) , secretar al PEN Clubului Roman, profesor universitar la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, functionar la Ministerul Propagandei (1940-1942) , a condus Institutul de Cultura din Madrid (1942-1945) . Din 1945 s-a stabilit in Spania, unde a predat romana la Universitate. A debutat cu eseuri: Figuri si carti, 1922. A scris in romaneste si spaniola: Ethos, 1941; Poemas poeticos, 1948; Don Juan Valera y Lucia Paladi, 1952; Proporcion de vivir - Arta de a trai, 1954, Premiul Juan Valera; Utopia getica, 1954.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Busulenga, Zoe Dumitrescu - enciclopedia universala

Busulenga, Zoe Dumitrescu:  (n. 20 august 1920, Bucuresti; nume la nastere: Zoe Dumitrescu) critic si istoric literar. A studiat Conservatorul Pro Arte, Dreptul si Literele la Bucuresti. Profesor de literatura universala la Facultatea de Limba romana a Universitatii Bucuresti, director al Institutului de istorie si Teorie literara

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Butee osos - enciclopedia universala

Butee osos:  Grefon osos aplicat chirurgical in apropierea unei articulatii cu scopul de a-i creste suprafata. Termen francez adoptat in limbajul medical. Grefonul, cel mai des prelevat de la pacientul in cauza, poate fi aplicat la sold pentru a trata o displazie (malformatie sau anomalie a dezvoltarii), cu scopul de a creste suprafata portanta a articulatiei si de a incetini aparitia unei artroze. Grefonul este adesea asociat cu o osteotomie (corectare chirurgicala) a femurului, destinata recentrarii capului femural in articulatia marita prin "butee". In caz de artroplastie totala a soldului (inlocuirea articulatiei printr-o proteza), un "butee" osos poate fi realizat in cavitatea articulara pentru a asigura mentinerea de durata a protezei. El mai poate fi realizat si la umar atunci cand cavitatea articulara a omoplatului a fost deteriorata prin luxatii repetate: asociat unei repuneri sub tensiune a capsulei articulare, grefonul permite prevenirea altor luxatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 137 138 139

140

141 142 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct