´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 139

Burgund - enciclopedia universala

Burgund:  Popor germanic care s-a stabilit in sec. V in centrul Frantei si in sud-vestul Elvetiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bursa seroasa - enciclopedia universala

Bursa seroasa:  Punga limitata printr-o membrana de aceeasi natura cu o membrana sinoviala articulara si destinata facilitarii alunecarii pielii, unui muschi sau unui tendon pe un os.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bursita - enciclopedia universala

Bursita:  Inflamatie acuta sau cronica a unei burse seroase. Data fiind analogia de structura intre bursa seroasa si bursa sinoviala, bursitele au aceeasi origine cu artritele infectioase, microcristaline sau inflamatorii. In plus, ele pot fi provocate de catre o iritatie locala (frecare). Ele ating cel mai des cotul, rotula (in profesiunile care impun lucrul in genunchi) si tendonul lui Ahile (purtarea de pantofi nepotriviti). O bursita se manifesta printr-o durere locala cu umflare si prezenta de lichid in bursa. Ea este insotita uneori de o inflamare a capsulei articulare alaturate. Tratamentul consta in punctionarea lichidului, in administrarea de antiinflamatoare, la nevoie in injectarea locala de corticosteroizi, chiar intr-o interventie chirurgicala in caz de recidiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bursucul - enciclopedia universala

Bursucul:  este un animal cu capul mascat in negru si alb traieste intr-o familie formata din 5 pana la 12 indivizi. Bursucul (sau viezurele) este nocturn si ramator; el se hraneste cu animale mici (rame, cartite), cu fructe sau cu miere. Poseda glande odorizante cu ajutorul carora isi marcheaza teritoriul si isi impregneaza semenii cu mirosul lui in timpul sedintelor de recunoastere olfactiva spate in spate. Viezurii din Asia sunt in stare chiar, ca si sconcsii si dihorii, sa secrete un miros respingator. In ciuda acestui fapt, bursucul este un exemplu de curatenie: vizuina sa si imprejurimile sunt intotdeauna remarcabil de curate. Adapostul sau complicat cuprinde intotdeauna mai multe galerii si mai multe deschideri, permitand aerisirea si fuga. Unele vizuini sunt rezultatul muncii mai multor generatii de viezuri si sunt veritabile labirinturi care pot atinge adancimi de 4 metri, pe spatii de 2 kmetri!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 136 137 138

139

140 141 142 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct