´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 137

Bulimie - enciclopedia universala

Bulimie:  Tulburare a comportamentului alimentar caracterizata printr-o necesitate necontrolabila de a manca in mare cantitate, manifestata de un subiect care, in mod obisnuit, nu este un "mare mancau". Comportamentul bulimic are semnificatii foarte diferite. El poate fi legat de numeroase probleme psihologice sau medicale, poate constitui, de exemplu, o varianta a unei alte tulburari ale conduitelor alimentare, anorexia mintala. Comportamentul bulimic se instaleaza adesea in timpul adolescentei, poate ceva mai frecvent la fete. Frecventa sa ramane inca imprecisa. In afara cazurilor de dereglari metabolice (diabet, dereglare hormonala) si a unor leziuni nervoase, principalele cauze ale bulimiei sunt de ordin psihologic. Foarte des, comportamentul bulimic apare ca o aparare fata de depresie si stres: faptul de a manca nu vizeaza atat nutrirea subiectului, cat linistirea angoasei, compensarea frustrarii sau repunerea in valoare a imaginii sale. Ea poate constitui, de asemenea, un ritual nevrotic sau o compensare a insatisfactiei sexuale (la isteric, indeosebi). In anorexia mintala, crizele de bulimie cu luarea in greutate intrerup uneori postul, fara ca celelalte simptome sa dispara. Psihic, pacienta devine o anorexica. Unele devin direct bulimice, fara post si fara slabire prealabile. Comportamentul bulimic nu este preocupant atata vreme cat ramane ocazional, cum este cazul la subiectii care au pofta de alimente cu puternica incarcatura afectiva si simbolica; "poftele" femeilor insarcinate constituie astfel o forma de bulimie fiziologica. Bulimia depresiva si nevrotica se manifesta in mod periodic sub forma unor porniri tiranice. Ea ofera o potolire momentana, spre deosebire de bulimia anorexicilor. Bulimia anorexicului se caracterizeaza prin ingerarea la foarte mici intervale de timp (in general, mai putin de doua ore) a unor mari cantitati de hrana, cu sentimentul ca nu-si mai poate controla alimentatia. Pacientul are in plus tendinta de a-si provoca vomatul, de a lua laxative si de a practica, in restul timpului, un regim sever cu scopul de a evita luarea in greutate. In cazurile cele mai grave, accesele bulimice insotite de vomitare provocata pot antrena o deshidratare si o pierdere de potasiu (care se manifesta prin stare de slabiciune si prin crampe), leziuni esofagiene si dentare provocate de aciditatea lichidului gastric regurgitat. Este orientat de diagnostic si de un bilant organic prealabil. Pentru a fi eficace si durabil, tratamentul trebuie sa fie instituit pe baza de incredere reciproca pacient-medic, cu scopul de a actiona asupra cauzelor psihologice ale bulimiei. Psihoterapia, asociata eventual cu o prescriptie de antidepresoare, urmareste o maturare emotionala si o rezolvare a conflictelor afective. Astfel, pacientul si medicul coopereaza cu scopul de a stabili noi deprinderi alimentare. Un regim n-ar trebui intreprins fara aviz medical, iar anorexicilor le este strict interzis un regim.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bumbac, Ion - enciclopedia universala

Bumbac, Ion:  (n. 31 ianuarie 1843, Costana, Suceava - d. 25 mai 1902, Cernauti) scriitor. A fost elevul lui Aron Pumnul la Cernauti si coleg de camera, ca elev, cu Mihai Eminescu. A studiat la Viena, unde a fost prieten si cu Ioan Slavici. Antijunimist. Director al gimnaziului din Cernauti. A infiintat Societatea Filarmonica Armonia, 1881 si Societatea Culturala Concordia, 1885, ambele menite sa apere si sa promoveze valorile spirituale ale romanilor din Bucovina. A avut o tentativa de a scrie o epopee nationala, din care s-au publicat doua canturi: Florinta, 1880. S-a ocupat de chestiunea Bucovinei, a statutului provinciei si a optiunilor culturale posibile in contextul dat: Privire istorica asupra trecutului politic- social si national al

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bumbac, Vasile - enciclopedia universala

Bumbac, Vasile:  (n. 7 februarie 1837, Costana, Suceava - d. 27 februarie 1918, Suceava) scriitor. Fratele lui Ion B., a fost de asemenea elevul lui Aron Pumnul, prieten cu Mihai Eminescu si Ioan Slavici. A publicat in toate provinciile romanesti, ca si in zona diasporei din Ungaria si Austria, in toate genurile literare si, fara a fi un scriitor de prim plan, a indus ideea ca spiritul romanesc este acelasi, oriunde sunt cititori si scriitori de limba romana. Prin acest mod de comunicare culturala a pregatit procesul unirii politice. Lucrari: Descalecarea lui Dragos in Moldova, incercare de epopee, ramasa in manuscris; O privire scurta critica asupra poeziilor domnului Vulcan, 1866; Schite de escursiuni, 1888-1889. Atradus din Metamorfozele lui Ovidiu, 1906.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bunuri comune - enciclopedia universala

Bunuri comune:  Este un regim stabilit de lege sau prin invoiala partilor cu privire la bunurile lor. In conformitate cu Codul familiei, art. 30 si urm. bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de a data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Pot deveni bunuri comune toate bunurile fara a distinge daca sunt mobile sau imobile, corporale sau incorporale, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 134 135 136

137

138 139 140 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct