´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 19

Bara Stabilizatoare - enciclopedia universala

Bara Stabilizatoare:  Element de suspensie (folosit in fata, spatele sau in ambele capete ale masinii) care reduce alunecarea masinii, rezistand oricarei miscari verticale neuniforme dintre cele doua roti la care este conectat. Bara stabilizatoare nu afecteaza rigiditatea suspensiei atunci cand ambele roti sunt deviate in mod egal in aceeasi directie. Bara stabilizatoare sporeste manevrabilitatea vehicului, crescand stabilitatea in curbe si la manevre bruste. Marea majoritate a vehiculelor au bare stabilizatoare in fata. Barele stabilizatoare aflate atat la rotile din fata cat si la cele din spate pot reduce si mai mult alunecarea masinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Barac, Ioan - enciclopedia universala

Barac, Ioan:  (n. 1776, Alamor, jud. Sibiu - d. 12 iulie 1848, Brasov; nume la nastere Ioan Popovici) - scriitor. A absolvit studiile juridice la Cluj. Profesor in Scheii Brasovului, a fost magistratual translator al Primariei din Brasov, unde a fost colegul, apoi ginerele lui Radu Tempea, filolog. A intemeiat primul periodic romanesc din Brasov, Foaia duminicii", 1837. A tradus si prelucrat romane populare: Halima, 1836- 1840, a scris in spiritul Scolii Ardelene un basm alegoric in versuri despre cucerireaDaciei de catre Traian: Istoria despre Arghirsi Elena cea frumoasa si pustiita craiasa, 1801.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Baracuda - enciclopedia universala

Baracuda:  este un peste inspaimantator, care poate atinge lungimea de 2,5 metri. Corpul sau argintiu si zvelt este cu adevarat profilat pentru viteza! Este un pradator extrem de vorace care vaneaza orice, la intamplare, singur sau in banc. De indata ce observa un banc de pesti, ea se repede si inghite cu lacomie tot ce trece prin dreptul dintilor sai ascutiti. Este in stare sa produca muscaturi foarte grave si omului. In mod obisnuit, se deplaseaza in largul marii, dar nu ezita sa vina foarte aproape de plaja: inotatorii au fost muscati chiar in apa adanca de doar 30 cmetri! Baracuda este pescuita de om. Dar e nevoie de multa atentie, caci consumul ei in regiunile tropicale nu este lipsit de risc. Carnea ei poate contine o otrava produsa de o alga microscopica ce traieste in recifele de corali. Daca otrava este ingerata de om, ea provoaca o boala care in acele regiuni se numeste ciguatera.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Baranga, Aurel - enciclopedia universala

Baranga, Aurel:  (n. 20 iulie 1913, Bucuresti - d. 10 iunie 1979, Bucuresti; nume la nastere Aurel Leibovici) - dramaturg si publicist. Studii medicale. Dupa razboi a fost membru al unor colegii redactionale: Viata romaneasca, Contemporanul, redactor sef al revista Urzica. Membru in Comitetul de conducere al Uniunii Scriitorilor. Plecat in Israel in anii '70. A debutat cu versuri: Poeme cu orbi, 1933. A scris reportaje: Ninge peste Ucraina, 1945, teatru de respiratie sociala: Bal la Fagadau, 1946; Pentru fericirea poporului, 1951, impreuna cu Nicolae Moraru, Premiul de Stat; Mielul turbat, 1953, Premiul de Stat; Sfantu' Mitica Blajinu, 1967; Opinia publica, 1967; Interesul general, 1982 sau abordand teme ale vietii intime si de familie: Siciliana, 1961; Travesti, 1969; Simfonia patetica, 1973; Viata unei femei, 1976, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. A tradus din Jean Paul Sartre si Valentin Kataev. A mai scris: Pamflete, 1955, publicistica: Teze si paranteze, 1974, Fabule, 1977 si Jurnalul de atelier, 1982, postum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct