´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 20

Barbacana - enciclopedia universala

Barbacana:  Deschizatura inalta si ingusta in zidul unei cocnstructii medievale spre a putea trage asupra dusmanului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Barbari - enciclopedia universala

Barbari:  1. Nume dat de vechii greci si de romani si, mai tarziu, de lumea crestina, celor ce apartineau populatiilor din afara granitelor, considerate de ei ca inferioare. 2. Nume generic pentru popoarele migratoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Barbarossa - enciclopedia universala

Barbarossa:  Numele de cod al celei mai ample campanii militare din istorie, invazia germana in Uniunea Sovietica (22 iunie 1941).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Barbituric - enciclopedia universala

Barbituric:  Medicament utilizat in tratarea epilepsiei sau in cursul anesteziei. Barbituricele diminueaza activitatea sistemului nervos central, dar nu mai sunt utilizate ca hipnotice (inductori de somn) din cauza efectelor lor nedorite. Ele sunt contraindicate in caz de alergie la produs, de porfirie (tulburare de metabolism), de o insuficienta renala si respiratorie severa, de sarcina (in afara faptului ca este necesar) si de alaptare. Administrarea lor se face pe cale orala sau injectabila. Unul dintre principalele lor efecte nedorite este declansarea unei tolerante (necesitand o crestere progresiva a dozelor, putand merge pana la toxicomanie). Actiunea sedativa, somnolenta pe care ele le antreneaza pot fi stanjenitoare; asocierea cu alcoolul amplifica acest efect. Barbituricele provoaca, de asemenea, reactii cutanate, dureri articulare, scaderi de tensiune arteriala, anemii si crize de porfirie. Barbituricele sunt in plus inductori enzimatici: ele stimuleaza enzimele hepatice raspunzatoare de degradarea a numeroase medicamente, care risca atunci sa devina mai putin eficace (anticoagulante orale, betablocante, depresoare ale sistemului nervos central, contraceptive orale).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct