´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 51

Bibanul (Perca fluviatilis) - enciclopedia universala

Bibanul (Perca fluviatilis):  Este un peste rapitor inrudit cu salaul si care este intalnit foarte frecvent in aproape toate apele din tara noastra. Corpul bibanului este robust si indesat, relativ atipic pentru familia rapitorilor din care face parte. Este insa un peste foarte frumos colorat si atragator. Pe spate este de culoare aramie, verzui pe laterale si albicios spre burta. Coada si aripiarele abdominale sunt rosiatice. Pe toata lungimea corpului este traversat de dungi verticale de culoare neagra. Gura bibanului este mare si are dinti mici si desi iar corpul este acoperit cu solzi marunti si aspri, bine fixati in tecile lor. Dimensiunea medie a bibanului este de 25 cm si cu o greutate de pana in 500 gr. In cazuri exceptionale poate ajunge la o greutate de 5kg si o lungime de 50-60cm. Bibanul este un peste foarte abil si mancacios. Consuma aproape orice vietate care ii iese in cale. Se hraneste cu pesti, raci, rame, viermi, insecte, broaste, icre. Este considerat un peste daunator pentru ca aduce prejudicii insemnate speciilor valoroase carora le mananca puii si icrele. Bibanul este insa un peste foarte cautat si apreciat de catre pescarii sportivi carora le ofera partide de pescuit de neuitat. Depunerea icrelor are loc in lunile martie-mai. Bibanul este considerat un peste foarte prolific. In prima parte a vietii lor, puii de biban umbla in grupuri si se hranesc cu plancton. Ating maturitatea pentru reproducere la varsta de 3 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Biberi, Ion - enciclopedia universala

Biberi, Ion:  (n. 21 iulie 1904, Tumu Severin - d. 27 septembrie 1990, Bucuresti) eseist. A absolvit Scoala Militara la Craiova si Facultatea de Medicina la Bucuresti (psihiatrie) . A lucrat la mai multe spitale din Bucuresti. Eseurile sale, ca si incercarile de proza si teatru sunt legate de profesia de baza. A debutat cu Oameni in ceata, 1937, abordand rolul subconstientului in echilibrul fiintei. Influentat de Marcel Proust, a lasat: Cercuri in apa, 1939; Un om isi traieste viata, 1946. In 1937 a publicat in franceza, la Paris, Studii asupra literaturii romane contemporane, premiata cu Premiul Societatii Scriitorilor Romani. In perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial a scris studii medicale. A revenit la literatura cu monografia Tudor Vianu, 1966, continuand cu alte eseuri: Poezia ca mod de existenta, 1968; Orizonturi spirituale, 1968.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bibescu, Martha - enciclopedia universala

Bibescu, Martha:  (n. 28 ianuarie 1889, Bucuresti - d. 29 noiembrie 1973, Paris; nume la nastere: Martha Lucia Lahovary) - prozatoare. Fiica a diplomatului IonLahovary, se inrudea dupa mama cu Mavrocordat, iar sotul, GeorgeBibescu, presedinte fondator al Aeroclubului Roman, era nepot de Domn. Prietena cu regina Romaniei, a fost proprietara palatului Mogosoaia, caruia i-a redat stralucirea de pe vremea ctitoriei lui Constantin Brancoveanu. A calatorit foarte mult, fara a studia in vederea unei profesii. A debutat la Paris, cu volumul Les huit Paradis (Cele opt raiuri) , 1908, Premiul Academiei Franceze. I-acunoscut pe Marcel Proust, Anatole France, Paul Valery, Jean Cocteau, Rainer Maria Rilke, Paul Claudel s.a., care toti frecventau salonul ei. A cunoscut mari personalitati politice ale epocii. S-a consacrat cu volumul Isvor, le pays des Saules (Izvor, tinutul salciilor) , 2 vol., 1923. Nu si-a uitat niciodata originea romaneasca: Une victime royale: Ferdinand de Roumanie (O victima regala: Ferdinand al Romaniei) , 1927; Pages de Bukovine et de Transylvanie (Pagini despre Bucovina si Transilvania) , 1930. Post mortem i-a aparut la Bucuresti Jurnal politic (ianuarie 1939-ianuarie1941) , 1979.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Biblia de la Blaj - enciclopedia universala

Biblia de la Blaj:  A doua traducere integrala a "Bibliei" in limba romana (1795), datorata lui Samuil Micu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 48 49 50

51

52 53 54 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct