´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 48

Betastimulant - enciclopedia universala

Betastimulant:  Medicament capabil sa reproduca unele efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) organismului. In pneumologie, betastimulantele sunt indicate pentru dilatarea bronhiilor, in cursul crizelor de astm sau in tratamentul lor de baza (uneori inaintea unei activitati sportive), si in alte bronhopneumopatii obstructive (afectarea difuza a bronhiilor cu jena respiratorie) ca bronsita cronica. In obstetrica, betastimulantele contribuie Ia diminuarea contractiilor uterine in cadrul pericolului de nastere prematura si in decursul unor nasteri dificile. Contraindicatiile sunt angorul necontrolat printr-un tratament si infarctul miocardic. Atunci cand medicamentele acestea sunt utilizate pe cale injectabila, asocierea cu unele anestezice, cu antidepresoarele de tip I N A O , cu digitalice (medicamente cardiologice) si cu antidiabetice este nerecomandabila si trebuie sa se faca cu prudenta. Administrarea betastimulantelor se face pe cale orala, pe cale injectabila, sub forma de aerosol, prin nebulizare (pneumologie) sau ca supozitoare (obstetrica). Se pot produce tulburari neurosen-zoriale (agitatie, tremuraturi, vertije, dureri de cap), digestive (greturi, vome) si cardiace (palpitatii, accelerarea ritmului cardiac), reactii alergice, o hiperglicemie (cresterea nivelului glucozei sangvine) sau o hipokaliemie (scaderea nivelului potasiului sangvin).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Betatalasemia - enciclopedia universala

Betatalasemia:  Este o boala genetica provocata de un defect de sintetizare a lanturilor globinei beta arc doua forme principale. In fapt, exista o singura gena beta per cromozom. Talasemiile pot fi deci legate fie de una dintre aceste doua gene (talasemie heterozigota), fie de ambele gene (talasemia homozigota sau anemia lui Cooley). Betatalasemia heterozigota se caracterizeaza in formele cele mai severe printr-o anemie moderata. Anemia lui Cooley sc traduce printr-o anemic grava, o deformatie a oaselor craniului care confera subiectului un facies mongoloid, o intarziere a cresterii si o splenomegalie (splina hipertrofiata).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

BEV - enciclopedia universala

BEV:  (Bootstrap Exception Vector) - vector de exceptare a incarcarii primare (de pornire).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Beza, Marcu - enciclopedia universala

Beza, Marcu:  (n. 30 mai 1882, Vlahoclisura, Macedonia - d. 30 mai 1949, Bucuresti) - prozator si istoric literar. Aroman. A studiat la Bucuresti Literele si Filosofia, apoi la Londra si Oxford. A fost consul general al Romaniei la Londra si profesor de limba romana la Universitatea din Londra (1910-1930) . A scris romane despre drama istorica a aromanilor: Pe drumuri, 1914; Calea destinului, 1938; Necunoscuta, 1939. Intemeietor al Centrului Roman al PEN- Clubului, membru corespondent al Academiei Romane (1923) . S-a ocupat de valentele ortodoxiei: Urme romanesti in Rasaritul Ortodox, 1935; Heritage of Byzantium (Mostenirea Bizantului) , 1947. A scris eseuri de cultura: Paper on the Romanian People and Literature (Scriere despre poporul si literatura romana) , 1920, Paganism in Romanian Foltklore (Paganism in folclorul romanesc) , 1928.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 45 46 47

48

49 50 51 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct