´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 7

BAK - enciclopedia universala

BAK:  (BAcKup) - nume de extensie a unui fisier auxiliar, creat fie automat, fie la comanda, care contine penultima versiune, avand acelasi nume cu fisierul original. Fisier de rezerva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bakunism - enciclopedia universala

Bakunism:  Teorie sociala dezvoltata de A.Bakunin care considera statul ca fiind sursa tuturor relelor sociale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balaci, Alexandru - enciclopedia universala

Balaci, Alexandru:  (n. 12 iunie 1916, Aurora, jud. Mehedinti) - italienist. A absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti si si-a trecut doctoratul cu teza Neoclasicismul italian din perioada carducciana si pre-d'annnunziana, Figura poetului Giovanni Pascoli, 1943. A fost seful Catedrei de limba si literatura italiana de la Facultatea de Limbi Romanice si decan al Facultatii de Limba siLiteratura Romana din Universitatea Bucuresti, prorector, director la Accademia di Romania din Roma (1969-1973) . Membru corespondent al Academiei Romane (1965) , membru la Accademia Letteraria Italiana - Arcadia, la Union Culturelle Europeenne, presedinte al Asociatiei Romane pentru Natiunile Unite (1974) si vicepresedinte al Federatiei Mondiale a Organizatiilor pentru ONU (1979) ., vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor (1981-1989) . A scris importante studii despre: Giosue Carducci, 1947; Dante Alighieri , 1966; Francesco Petrarca, 1968; Leopardi1972; Boccaccio, 1976; Torquato Tasso , 1982; Luigi Pirandello, 1986 s.a. A scris numeroase studii despre literatura italiana, un Dictionar italian-roman, 1991 si a tradus in romaneste multe capodopere ale literaturii italiene.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Balada - enciclopedia universala

Balada:  specie a poeziei epice populare ori culte, cu originea in Evul Mediu european. De obicei nareaza faptele unui erou implantat in traditiile si obiceiurile populare, o legenda, o profunda idee filosofica. Ca specie interfera adesea cu cantecul batranesc, care trateaza mai ales evenimente memorabile, fapte istorice. Ex.: Miorita, Toma Alimos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct