´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 73

Bloc enzimatic suprarenalian - enciclopedia universala

Bloc enzimatic suprarenalian:  Anomalia sau absenta functionarii, de origine ereditara, a unei enzime a glandei corticosuprarenale. In formele sub care se manifesta chiar imediat dupa nastere, boala se traduce printr-o deshidratare acuta daca exista pierdere de saruri. Cresterea este incetinita. In alte cazuri, se observa o hipertensiune arteriala. In sfarsit, la fetite, excesul de androgeni poate antrena un pseudo-hermafrodism (virilizare cu masculinizarea organelor genitale externe). In formele cu manifestare tardiva (la pubertate, de exemplu) pot fi constatate: un avans statural, o pubertate precoce sau o sterilitate la adult. Diagnosticul se bazeaza pe cresterea nivelului sangvin al precursorilor hormonali ai cortizolului. Tratamentul consta in inlocuirea secretiilor absente prin medicamente a caror prescriere se face pentru toata viata. Un tratament adaptat si precoce permite prevenirea unui defect de crestere (talie mica) la copil sau semnele de virilism la fetita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bloc enzimatic tiroidian - enciclopedia universala

Bloc enzimatic tiroidian:  Tulburare a sin tezei hormonilor tiroidieni, de origine ereditara. Acestea constau in asocierea unei guse si unei hipotiroidii, uneori chiar din primele luni de viata, cu rasunet variabil asupra taliei, dezvoltarii scheletului si mai ales asupra facultatilor intelectuale. Depistarea sistematica a hipotiroidiei la nastere permite stabilirea unui prim diagnostic. Dozarea hormonilor tiroidieni permite sa se aprecieze gravitatea atingerii. Diagnosticul este facilitat atunci cand exista o tulburare cunoscuta in familie in ce priveste sinteza hormonilor tiroidieni. Tratamentul consta in toate cazurile in administrarea de hormoni tiroidieni de substitutie pe toata durata vietii. Trebuie sa se realizeze regresia gusei si a compresiei care poate rezulta de la gusa, si sa se asigure copilului o dezvoltare psihomotorie si staturo-ponderala normala. In zilele noastre, aparitia unei guse, evolutia sa si eventualul tratament pot fi supravegheate in utero prin ecografie obstetricala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bloc operator - enciclopedia universala

Bloc operator:  Ansamblu de incaperi si de echipamente necesare operatiilor chirurgicale. Un bloc operator cuprinde cel putin o sala de operatie, o suprafata de circulatie pentru transferul bolnavilor si incaperi destinate pastrarii si intretinerii materialului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Blocada - enciclopedia universala

Blocada:  Sistem de masuri cu caracter diplomatic, militar sau economic, prin care se urmareste izolarea unui stat pentru a-l constrange sa accepte conditiile puse de statele care au luat acele masuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 70 71 72

73

74 75 76 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct