´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 70

Blefarospasm - enciclopedia universala

Blefarospasm:  Afectiune dobandita constand in contradictii involuntare ale muschilor pleoapelor. Un blefarospasm nu are o cauza cunoscuta. El poate aparea in decursul anumitor afectiuni ale ochiului sau ale pleoapei ori dupa paralizie faciala periferica (prin atingerea nervului facial). El este insotit adesea de o lacrimare in cursul masticatiei (sindromul lacrimilor de crocodil). Aceasta forma de tic poate sa mai fie asociata cu contractii tonice ale muschilor superficiali ai fetei, de pe aceeasi parte (hemispasm facial). Tratamentul unui blefarospasm, mult ameliorat prin injectii locale cu toxina botulinica, care blocheaza stimularea nervoasa, ramane totusi dificil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bleher, Max - enciclopedia universala

Bleher, Max:  (n. 8 septembrie 1909, Botosani - d. 31 mai 1938, Roman) - scriitor. Imobilizat din cauza bolii (scleroza in placi) aproape toti anii vietii constiente, a scris versuri suprarealiste si proza halucinanta si de confesiune: Corp transparent, 1934, versuri; Intamplari dinirealitatea imediata, 1936, postum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Blenoragie - enciclopedia universala

Blenoragie:  Boala transmisibila sexual, provocata de Neisseria gonorrheae. Neisseria gonorrheae este un gonococ Gram negativ. Blenoragia este cea mai veche dintre bolile veneriene cunoscute si se transmite prin raporturi sexuale genitale si bucale, ca si de la mama la copil in timpul nasterii. Ea este foarte raspandita, insa frecventa ei ramane un lucru dificil de stabilit. La barbat, o uretrita (inflamatia uretrei) este cea mai frecventa dintre manifestari. Ea apare intr-un interval de la 4 la 20 zile dupa contactul infectant, sub forma unei scurgeri uretrale galbui, abundente, care pateaza lenjeria si este insotita de arsuri la mictiune. In absenta tratamentului, pot aparea inflamatii locale (prostatita, cistita sau orhiepididimita) si uretrita poate evolua spre o forma subacuta sau cronica al carui risc major este o ingustare a uretrei, sursa a unor dificultati suplimentare la mictiune. La femeie, simptomele sunt adesea mascate, blenoragia declarandu-se sub forma de leucoree (pierderi albe) si de inflamatii locale (cervicita, bartholinita, cistita). Infectia poate ajunge la ovare si trompe, chiar poate provoca o pelviperitonita (peritonita limitata la bazin), si poate fi cauza unei ulterioare sterilitati. La fetita, care poate contracta boala prin folosirea, de exemplu, a unui prosop contaminat de un alt utilizator, blenoragia se manifesta adesea printr-o inflamatie a vulvei si a vaginului. La noul-nascut, transmisia se face in momentul nasterii si se traduce printr-o oftalmie gonococica. Diagnosticarea este uneori dificila din cauza localizarilor atipice: stomatita si faringita (dupa raport orogenital), anorectita, endocardita sau meningita consecutiva unei atingeri a faringelui. Diagnosticul trebuie sa fie confirmat printr-un examen de laborator, direct (frotiu) sau dupa cultura, realizate pornind de la prelevatul local. Blenoragia este tratata eficace printr-un antibiotic (penicilina sau alt antibiotic, daca gonococul responsabil de infectie este rezistent la penicilina). Tratamentul trebuie sa fie precoce, iar subiectul trebuie sa se abtina de la orice raporturi sexuale in perioada tratamentului, partenerii sexuali fiind tratati preventiv, chiar daca nu prezinta vreun semn al bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

BLER - enciclopedia universala

BLER:  (BLock Error Rate) - rata a erorilor pe blocuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct