´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 72

Bloc auriculoventricular - enciclopedia universala

Bloc auriculoventricular:  Alterare a con ductiei electrice in tesutul nodal (tesut propriu muschiului cardiac) dintre auricule si ventricule. Blocurile auriculoventriculare (B A V.) sunt clasate dupa trei grade de gravitate, fiecare tip putand fi acut sau cronic: simpla alungire a intervalului de contractie intre auricule si ventricule, contractia ventriculelor continuand sa urmeze in mod normal pe cea a auriculelor; disocierea completa a contractiei ventriculului de cea a auriculului, cu absenta contractiei ventriculului dupa unele contractii ale auriculului; disocierea completa intre contractiile auriculare si contractiile ventriculare, care sunt incetinite. Blocurile auriculoventriculare acute se observa, in principal, in perioada initiala a infarctului de miocard. Ele mai pot interveni si dupa o interventie de chirurgie cardiaca, in decursul unei boli infectioase (endocardita bacteriana) sau virale, sau pot fi favorizate de anumite medicamente (anestezice locale, betablocante, amiodaron). Blocurile auriculoventriculare cronice sunt legate cel mai des de o boala degenerativa a cailor de conductie electrica la subiectii trecuti de 60 ani. Alte cauze sunt miocardio-patiile, cardiopatiile valvulare, malformatiile congenitale sau simplul soc vagal al sportivilor (hiperactivitatea sistemului nervos autonom parasimpatic). Un bloc auriculoventricular poate fi asimptomatic sau se poate manifesta printr-o sincopa sau printr-un sindrom Adam-Stokes (accident neurologic cauzat de o brusca diminuare a irigatiei cerebrale), cu riscul de recidiva si de moarte brutala. Insuficienta cardiaca este posibila in cazul unei disocieri complete, a unei cardiopatii subiacente si a unei incetiniri importante a ritmului cardiac. Diagnosticul se fundamenteaza pe o electrocardiograma, localizarea precisa a blocului putand apela la o inregistrare a fasciculului lui His (inregistrarea endocavitara a activitatii electrice cardiace cu ajutorul unei sonde introduse in inima). Unele blocuri, care nu prezinta simptome si/sau nu antreneaza o incetinire cardiaca importanta, nu necesita tratament. Tratamentul de baza al blocurilor acute este antrenarea electrosistolica temporara (sonda intracardiaca stimuland cordul), cel al blocurilor cronice, implantarea unui stimulator extracorporal (pacemaker).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bloc de baza - enciclopedia universala

Bloc de baza:  Secventa de instructiuni consecutive, astfel incat fluxul de control parcurge secventa de la inceput la sfarsit, fara posibilitatea ramificarii sau opririi in interiorul secventei. Instructiunile de control al fluxului determina impartirea codului in blocuri de baza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bloc de date - enciclopedia universala

Bloc de date:  Unitatea de organizare fiziea a transferului de informatii intre un fisier si memoria principala. Modelul fizic de organizare a unei baze de date permite un bloc de date sa eontina mai multe inregistrari, accesul la o inregistrare facandu-se numai prin citirea intregului bloc in memorie; din motive de eficienta a accesului la informatii, devine important ca informatiile prelucrate impreuna sa fie stocate in acelasi bloc de date, citirea unui bloc insemnand ca majoritatea inregistrarilor stocate in acesta trebuie sa fie prelucrate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bloc de ramura - enciclopedia universala

Bloc de ramura:  Tulburare cardiaca a conductiei influxurilor electrice in ramurile fasciculului lui His, care merg de o parte si de alta a septului interventricular (membrana musculara care separa ventriculele). Un bloc de ramura se traduce printr-o incetinire sau chiar o intrerupere a conductiei influxului nervos spre unul dintre cele doua ventricule. Cum acest influx electric are drept rol declansarea contractiei musculare cardiace, se observa o intarziere a contractiei unui ventricul in raport cu celalalt. Un bloc de ramura este adesea asociat unei cardiopatii (hipertrofie ventriculara, cardiopatie ischemica etc ). El poate fi observat si la pacientii normali. El nu are nici o manifestare clinica, aspectul normal al electrocardiogramei evidentiaza intarzierea activarii electrice a ventriculului a carui ramura este blocata. Tratamentul blocului de ramura este cel al cauzei care l-a determinat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct