´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 80

Catalizator - enciclopedia universala

Catalizator:  Componenta a sistemului de evacuare a gazelor de ardere si foloseste la rearderea gazelor de esapament, fapt prin care se micsoreaza componentele toxice. Carcasa consta dintr-un otel superior rezistent la caldura, iar in interior se gaseste de obicei o bucata de ceramica cu nenumarati faguri fini, monolitul. Interiorul fiecaruia dintre acesti faguri este acoperit cu un aliaj special, care contine platina. Alternativ, in locul acestor monoliti pot exista si folii fine de metal, de 0,5 mm grosime, infasurate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Catalizator de oxidare - enciclopedia universala

Catalizator de oxidare:  Convertor catalitic care pernite oxidarea monoxidului de carbon si a hidrocarburilor nearse (lichide si gazoase) din gazele de esapament ale motoarelor Diesel, cu scopul reducerii poluarii, inclusiv prin diminuarea particulelor emise (cu 20 - 50%). Se mai numeste si oxicat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Catalog informatic - enciclopedia universala

Catalog informatic:  O colectie de informatii referitoare la o aplicatie de baze de date: fisierele de date necesare, programele si formularele ce alcatuiesc aplicatiile. De exemplu, un catalog dBASE contine numele tuturor fisierelor bazei de date, impreuna cu o scurta descriere a fiecarui fisier, programele dBASE ce exploateaza aceste fisiere, formularele ecran folosite pentru vizualizarea si introducerea datelor, formularele de tiparire la imprimanta, etc. Cataloagele permit gruparea aplicatiilor pe categorii de prelucrari (poate exista astfel un catalog pentru aplicatia de salarizare a paersonalului, un altul pentru aplictia de gestiune a stocurilor, un altul pentru evidenta personalului unei intreprinderi, etc).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cataplexie - enciclopedia universala

Cataplexie:  Disparitie brusca a tonusului muscular, antrenand cel mai des caderea subiectului. Cataplexia survine cu ocazia unor emotii puternice, agreabile sau neplacute, si dureaza, in general, de la cateva secunde pana la cateva minute. Ea rezulta din declansarea intempestiva a mecanismelor somnului. Un tratament psihostimulant permite prevenirea acestui risc la cei care prezinta aceasta manifestare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct