Enciclopedia universala

articole cu litera D - noi

D'Istria, Dora - enciclopedia universala

D'Istria, Dora:  (n. 22 ianuarie 1828, Bucuresti - d. 11 noiembrie 1888, Florenta, Italia; nume la nastere Elena Ghica) scriitoare de origine romana, de limba franceza si italiana. Vorbea noua limbi. De fapt, familia Ghica este greceasca la origini, a dat domni fanarioti si pe scriitorul Ion Ghica. A studiat la Scoala Domneasca. Specialitatea: elenistica. Casatorita cu printul rus AlexandrKoltov Masalski, de care se desparte, plecand de la Petersburg mai intai in Elvetia, apoi inItalia. A calatorit in cele doua Americi. A tradus Iliada din greaca in germana la 15 ani, publicand-o la Leipzig. Din 1841 stabilita la Dresda. Cetatean de onoare al Atenei si Florentei, membru de onoare al Societatii de Arheologie a Greciei (1960) . Pasoptista. A compus muzica pe versurile lui Heliade Radulescu. Prietena cu Edgar Quinet si Jules Michelet. A lasat peste120 de scrieri, publicate in mai multe limbi: La vie monastique dans l'eglise orientale, Paris & Geneva, 1855; La Suisse allemande et l'ascension de Moench, Paris & Geneva, 1856, dedicata To my Romanian brothers; Les femmes en Orient, Zurich, 1860; Albanians in Romania. The History of the princely Ghica family during the 17th, 18th and 19th centuries, Florenta, 1872; La poesie des Ottomans, 1877.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera D

D&T - enciclopedia universala

D&T:  (Deloitte & Touche) - una din cele sase mari firme de consultanta din lume, specializata pe probleme de informatica, consultanta manageriala etc. A fost fondata acum peste 100 de ani si are un palmares impresionant.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera D

DA - enciclopedia universala

DA:  (Desk Accessory) - accesorii de birou. Set de programe utilitare care permite utilizarea unor functii precum: scrierea unor notite, efectuarea de calcule cu un calculator de buzunar pe ecranul calculatorului, liste de nume si/sau numere de telefoane, calendare etc.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera D

Dabija, Nicolae - enciclopedia universala

Dabija, Nicolae:  (n. 15 iulie 1948, Codreni, jud. Chisinau, Republica Moldova; nume la nastere: Nicolae Ciobanu) - poet. A absolvit in 1972 Facultatea de Filologie a Universitatii de Stat din Chisinau. A fost redactor la Televiziunea Moldovei, sef de sectie la revista Basarabia, redactor sef la revista Orizontul, apoi la revista Literatura si Arta (din 1986 pana in prezent) . A fost prima revista care a trecut la scrierea cu alfabet latin. Vicepresedinte al Partidului Fortelor Democratice, deputat in Parlamentul Moldovei (din 1989) , presedinte al Asociatiei Oamenilor de Stiinta, Cultura si Arta din Republica Moldova (din 1990) . A publicat numeroase volume de versuri, in care sentimentul apartenentei la istoria si conditia poporului roman este predominant: Ochiul al treilea, 1975; Apa neinceputa, 1980) ; Zugravul anonim, 1985; Aripa sub camasa, 1989; Mierla domesticita, 1992, Marele Premiu pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania; Dreptul la eroare, 1993; Lacrima care vede, 1994; Oul de piatra, 1995, Premiul Academiei Romane; Cercul de creta, Cerul launtric, Intre dragoste si moarte, toate 1998) ; Fotograful de fulgere, B.P.T., 1994. A mai publicat si eseuri: Pe urmele lui Orfeu, 1983; Antologia poeziei vechi moldovenesti, 1988; Libertatea arechipul lui Dumnezeu, 1997; Icoana spana, Basarabia, 1998, studii de istorie si literatura pentrucopii. Este laureat al Premiului National al Republicii Moldova (1988) .

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera D

1

2 3 4 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct