Enciclopedia universala

articole cu litera D - pagina 4

Dadaism - enciclopedia universala

Dadaism:  curent artistic initiat in Europa odata cu manifestul Dada facut si citit de Tristan Tzara si Marcel Iancu - ambii originari din Romania - la Zurich, in 14 iulie 1916. Termenul este arbitrar ales, dupa cuvantul la care s-a deschis dictionarul. Dada semnifica un cal de lemn in limbajul copiilor francezi. Arbitrariul si hazardul sunt chiar principiile de baza ale artei dadaiste. Desi s-a exprimat plenar in artele plastice, totusi si literatura a profitat de aceste principii ale colajului prin negarea relatiei gandire-expresie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dadaism - enciclopedia universala

Dadaism:  Curent literar si artistic aparut in 1916 in Europa, caracterizat prin negarea oricarui raport intre gandire si expresia artistica, prin ridicarea hazardului la rangul de principiu de creatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

DAIR - enciclopedia universala

DAIR:  (Dynamic Allocation Interface Routine) - rutina de interfata pentru alocarea dinamica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

Dalia - enciclopedia universala

Dalia:  Dalia, floarea recunostintei si a respectului se planteaza primavara pentru a inflori vara si toamna mai cunoscuti sunt ai crinului, gladiolei si daliei. Aceasta din urma floare s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o caracteristica aparte: varietatea. Culorile sunt deosebit de bogate, doar albastrul si negrul lipsesc din coloristica lor, iar formele si dimensiunile capatate creeaza impresia ca ar fi vorba de mai multe tipuri de flori, nicidecum de una singura. Exista flori gigantice, medii, pitice, cu petale mari, rotunde, ascutite, ovale, in masura sa asigure o expresivitate mare si un mesaj destul de variat atunci cand sunt oferite. Dalia alba inseamna recunostina si respect, fapt care o recomanda in a fi oferita parintilor sau persoanelor fata de care avem o datorie sufleteasca. Dalia galbena este o floare a iubirii, al carei mesaj este: "Sunt fericit ca ma iubesti" iar floarea de culoare rosie exprima dorul arzator fata de persoana iubita. Pentru azteci, floarea insemna puterea razboinica si intelepciunea tactica, fiind asociata cu sangele, viata si vitalitatea. Era floarea cerului, gratie discului ei galben, dar si celor din lumea aceasta. Europenii au cautat sa o foloseasca drept medicament inainte de descoperirea insulinei, folosind-o la prepararea unui fel de zahar special pentru diabetici. Floarea provenita din Mexic isi leaga numele de botanistul suedez Andreas Dahl care s-a ocupat de studiul ei. Uneori daliile mai sunt numite gherghine, dupa un alt cercetator din Petersburg. Durata de viata a florilor este de aproximativ de 6-10 zile, aceasta daca li se ofera ingrijirea cuvenita. Tijele florilor se pun in apa clocotita si se asteapta pana la racirea totala a acesteia sau pana cand coada devine neagra. Se taie apoi portiunea scufundata in apa si se aseaza florile in apa rece. Procedeul se poate aplica si altor flori pentru prelungirea duratei lor de viata in glastra.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera D

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct