´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 2

RA - enciclopedia universala

RA:  (Record Address) - adresa inregistrarii.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera R

Rachieru, Adrian Dinu - enciclopedia universala

Rachieru, Adrian Dinu:  (n. 15 septembrie 1949, Solonetul de Jos, Suceava) critic literar. A absolvit Sociologia la Bucuresti, a lucrat la editura Facla din Timisoara, a fost consilier la Inspectoratul Judetean pentru Cultura Timis. Lucrari: Orizontul lecturii, 1983; Vocatia sintezei, 1985; Cele douaRomanii?, 1993; Sorin Titel. Scriitorul si umbra, 1995; Poeti din Bucovina, antologie, 1996.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera R

Rachis - enciclopedia universala

Rachis:  Sau rahis structura osoasa constituita din 33 de vertebre suprapuse, intinzandu-se de la baza craniului la bazin, care inconjoara si protejeaza maduva spinarii si sustine capul si trunchiul. Cele 33 de vertebre sunt compuse din 7 vertebre cervicale, 12 vertebre dorsale, 5 vertebre lombare, 5 vertebre sudate ale sacrumului si din 4 vertebre sudate ale coccisului. In fiecare interval dintre doua vertebre se afla un disc format din cartilagiu fibros si dens la periferie si dintr-un nucleu central elastic, nucleus pulpo. sus. Fiecare vertebra prezinta, in spatele corpului sau, o cavitate centrala. Cum vertebrele sunt suprapuse, aceste cavitati formeaza un canal lung, denumit canal rahidian. Acesta inchide in interior maduva spinarii, de la care pornesc radacinile nervilor periferici. Rachisul poate fi afectat de anomalii congenitale, mecanice sau degenerative, precum leziunile inflamatorii sau infectioase. Anomaliile congenitale sunt reprezentate prin spina bifida (defect de inchidere a canalului rahidian). Deformatiile rachisului pot sa se traduca printr-o lordoza (curbura accentuata la nivelul vertebrelor cervicale sau lombare), de o cifoza (curbura accentuata la nivelul vertebrelor dorsale) sau de o scolioza (deviatie laterala). Infectiile cele mai frecvente ale rachisului sunt osteo-mielitele (infectii ale osului si maduvei osoase). Inflamatiile articulatiilor vertebrale, ca o spondilodiscita (inflamatia simultana a unui disc intervertebral si a vertebrelor adiacente, adesea de origine infectioasa), pot antrena o redoare permanenta sau o deformatie a coloanei. Leziunile ca ruptura musculara, entorsa ligamentara, luxatia, hernia discala pot fi provocate de gesturi excesive. Degenerescenta rachisului se caracterizeaza printr-o artroza a cartilagiului articular. Ea este cauzata de uzura si atinge indeosebi subiectii peste 60 de ani. Persoanele in varsta, femeile dupa menopauza sunt expuse osteoporozei.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera R

Racirea aerului de supraalimentare - enciclopedia universala

Racirea aerului de supraalimentare:  Foloseste la racirea aerului incalzit datorita presiunii de supraalimentare si, in acest fel, la cresterea continutului specific de oxigen, deci a randamentului.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera R

« 1

2

3 4 5 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct