´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera R - pagina 4

Radian - enciclopedia universala

Radian:  (Radius = raza), unitate de masura a unghiurilor (in SI), egala cu unghiul care avand varful in centrul unui cerc, subintinde un arc a carui lungime este egala cu raza cercului (1rd ~ 57°17'45"). Denumirea se datoreste fizicianului J. Thomson-Kelvin (1873).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiatie ionizanta - enciclopedia universala

Radiatie ionizanta:  Particula sau radiatie energetica susceptibila sa transmita materiei iradiate energia sa, sa o ionizeze (conferind o incarcatura pozitiva sau negativa atomilor sau moleculelor care compun aceasta materie) si sa antreneze uneori o recombinare sau o reactie chimica. Acestea pot fi greturile, varsaturile, o stare de anxietate. De asemenea, pot fi intalnite dermite ca petesiile (mici pete hemoragice subcutanate), o cataracta, leziuni ale maduvei osoase. Diareele sangvinolente, leziunile tubului digestiv, o atingere a sistemului imunitar, leziuni ale sistemului nervos, un edem cerebral pot, de asemenea, sa intervina. Acumularea unor doze de radiatii ionizante antreneaza si alte tipuri de leziuni, intre care cancerele. Riscul de transmisie la descendenti a unei anomalii genetice legata de radiatiile ionizante ar fi de aproximativ 1% per sievert (unitatea SI pentru doza) care a afectat unul dintre parinti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiatie solara - enciclopedia universala

Radiatie solara:  energia radianta care vine de la Soare si constituie sursa principala pentru desfasurarea tuturor fenomenelor si proceselor care au loc la suprafata Pamantului si in atmosfera.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

Radiatie solara difuza - enciclopedia universala

Radiatie solara difuza:  radiatia solara ce este slabita din cauza difuziei provocate de molecule de gaz, de particule in suspensie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera R

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct