Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 187

Steaua de mare - enciclopedia universala

Steaua de mare:  este inrudita cu ariciul de mare. Se gaseste in toate marile lumii. Diametrul ei este cuprins intre 5 cm si 1 metri, formele si culorile ei sunt foarte variate. Ea are in general 5 brate, dar unele stele de mare au 50! Daca unul dintre brate este taiat, el poate sa creasca din nou fara probleme. Pe fiecare brat se afla sute de picioare minuscule, in general prevazute cu ventuze, care ii permit stelei de mare sa se deplaseze. Unele stele de mare se hranesc cu molu ste, altele cu bureti de mare sau corali, iar uneori chiar cu alte stele de mare! Ele au o metoda foarte originala pentru a se hrani: isi scot stomacul prin gura si digera prada in exteriorul corpului lor! Steaua de mare are putini inamici. De fapt, pielea ei contine substante care ii dau un gust de sapun, deloc agreabil; unele stele de mare sunt chiar acoperite cu spini veninosi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Steaua Romaniei - enciclopedia universala

Steaua Romaniei:  Ordin instituit prin legea din 10 mai 1877, pentru a recompensa serviciile civile si militare aduse statului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Stefan - enciclopedia universala

Stefan:  (n. ? - d. 1656, Alba Iulia; nume la nastere: Stefan Simion) mitropolit. Calugarit la Alba Iulia, a fost ales mitropolit la 1643. Desi i s-a impus calvinizarea bisericii ortodoxe din Transilvania, n-a respectat acest deziderat al principelui Gheorghe Racoczi I, considerat conditie a autonomiei Transilvaniei fata de coroana imperiala. A tiparit prima editie integrala in romana a Noului Testament de la Balgrad (Alba Iulia sau Balgrad) , 1641.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Stefan cel Mare - enciclopedia universala

Stefan cel Mare:  (n. 1437, Borzesti - d. 2 iulie 1504, Iasi) domn al Moldovei. Fiul voievoduluiMoldovei Bogdan al II-lea dindinastia Musatinilor si al Doamnei Maria nascuta Oltea, probabil din boierimea olteneasca din Tara Romaneasca. Aflat in bune relatii cu Iancu de Hunedoara, caruia ii propune sa-l sprijine impreuna la tron pe Vlad Tepes in Tara Romaneasca. A stabilit relatii diplomatice cu Papa de la Roma, cu dogele Venetiei, cu Lituania, Ungaria, Polonia, Rusia, Moravia, Persia, hanatul Crimeii. Geniupolitic si negociator, a reusit sa pastreze tronul Moldovei 47 de ani. I-a asigurat tarii independenta fata de poloni, catolicism, otomani, tatari si cea mai mare inflorire culturala si economica, mai ales sub aspect comercial. Constituie gloria la care se raporteaza pana astazi spiritul romanesc. Actitorit 44 de lacasuri de cult, formand un stil arhitectonic, a provocat, sub aspect literar, scrierea de cronici care compara domnia lui cu alte domnii pamantene, ca si cu istoria universala. De asemenea, numerosi scriitori ai epocii moderne i-au dedicat creatii cunoscute. De pilda B. St. Delavrancea piesa, jucata si astazi, Apus de soare, dar si V. Alecsandri, - d. Bolintineanu, - d. Eminescu, B.P. Hasdeu, Ion Druta. A fost declarat sfant al Bisericii Ortodoxe Romane (1992) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 184 185 186

187

188 189 190 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct