Stenoza aortica: Micsorare a calibrului valvulei aortice, care conduce sangele, dupa iesirea din inima, spre aorta si circulatia generala. O ingustare sau o stenoza aortica este provocata in mod frecvent de un proces degenerativ care duce la o calcificare a valvulei. Uneori, cauza este o boala congenitala ca, de exemplu, o bicuspidie (valvula nu are decat doua valve in loc de trei). Mai rar in ziua de azi, stenoza aortica poate fi consecutiva unui reumatism articular acut (boala care provoaca o inflamatie a articulatiilor si atingeri cardiace) sau, inca, in mod exceptional, unei endocardite bacteriene (vegetatii obstructive dezvoltate pe orificiul aortic). O stenoza aortica este de multe ori fara simptome. Cand acestea exista, ele apar la efort si se traduc printr-o gafaiala, o durere toracica, o oboseala si sincope. Pulsul la incheietura mainii este slab. La auscultare cu stetoscopul, medicul aude un suflu care poate sa urce pana la nivelul gatului. Tratamentul este chirurgical si consta in inlocuirea valvulei aortice deficiente cu o proteza.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stenoza mitrala: Ingustare a calibrului valvulei mitrale, situata intre auriculul stang si ventriculul stang al inimii. O stenoza mitrala obliga auriculul stang sa se contracte mai violent pentru a trimite sangele in ventricul, ceea ce poate antrena o aritmie prin fibrilatie auriculara (contractii rapide si neregulate ale muschiului cardiac). Mai frecventa 1a femeie decat la barbat, stenoza mitrala este aproape intotdeauna consecutiva unui reumatism articular acut. La mai multi ani dupa boala in cauza, o gafaiala, care nu apare la inceput decat la efort, se instaleaza treptat pana cand ajunge sa se manifeste si in stare de repaus: aceasta gradare traduce evoluarea stenozei mitrale. Subiectul mai sufera de palpitatii sau de fibrilatie auriculara. Cresterea presiunii in auricul poate avea rasunet asupra plamanilor. Pacientul poate expectora sange. Examenul clinic la stetoscop, care face sa se auda, in fata varfului inimii, o izbucnire de doua zgomote ale inimii si un uruit caracteristic in timpul distolei, conduce la diagnosticare. Tratamentul se face pe baza de medicamente diuretice si digitalice, chiar de anticoagulante. Ca in orice valvulopatie, trebuie luate precautii pentru a indeparta orice risc de endocardita (infectie a valvulei), in particular in cursul ingrijirilor dentare. Atunci cand stenoza mitrala este stransa si prost tolerata, se poate avea invcdere fie o valvuloplastie percutanata (cu ajutorul unei sonde dotate cu un balonas), fie o interventie chirurgicala, comisurotomia sau inlocuirea valvulara.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stenoza pulmonara: Ingustare a calibrului valvulei pulmonare, prin care sangele dezoxigenat este ejectat din ventriculul drept al inimii si trece in artera pulmonara, care il conduce pana in plamani.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stenoza tricuspida: Ingustare a calibrului valvulei tricuspide, situata intre auriculul drept si ventriculul drept. Semnele insuficientei tricuspidiene sunt o insuficienta cardiaca dreapta, edeme ale gleznelor si ale abdomenului, o crestere in volum a ficatului si o dilatare a venelor gatului.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S