Stele: sunt corpuri ceresti gazoase, sferice sau aproape sferice, care au temperaturi foarte ridicate si lumina proprie. Ele difera dupa masa, densitate, luminozitate si compozitie chimica.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stema Romaniei: Stema Romaniei este una destul de complexa dat fiind numarul de simboluri adunate intr-o suprafata totusi restransa. Obiectivul ei este insa de a reprezenta Romania ca stat independent si suveran, totodata de a reliefa simbolurile regiunilor istorice. Astfel, stema apare ca un scut ce semnifica independenta Romaniei. Desenata pe scut este o acvila de aur ca trimitere catre bogatiile tarii, cu aripile deschise in semn de protectie, purtand in cioc o cruce ortodoxa ca element ce simbolizeaza religia majoritatii populatiei iar in gheare o spada si un sceptru, simboluri ale independentei obtinute prin lupta si suveranitatii Romaniei. Intre aripile acvilei se gaseste un alt scut protector pe care sunt infatisate stemele regiunilor istorice: Tara Romaneasca, Moldova, Oltenia, Transilvania si Dobrogea, cu mentiunea ca Banatul este asimilat Olteniei in simbolistica de pe stema, iar Maramuresul si Crisana sunt asimilate Transilvaniei, aceste regiuni neavand steme in trecutul lor istoric. Tara Romaneasca este simbolizata de asemenea printr-o acvila ce poarta o cruce in ciocul sau, avand de-o parte si de alta a capului ei Soarele si Craiul Nou, prima faza vizibila a lunii, stema atestata inca din anul 1368. Moldova este infatisata printr-un cap de bour, animal simbol in istoria regiunii, o stea deasupra fruntii, un Crai Nou si o roza ca simbol domnesc, stema atestata din 1392. Oltenia este reprezentata printr-un leu de aur inarmat cu o sabie, ce iese dintr-un pod, este vorba de podul de la Drobeta, de asemenea din aur. Transilvania este simbolizata de o acvila cu aripile desfacute, aratata doar pe jumatate, deasupra unui plan auriu pe care sunt reprezentate sapte turnuri de cetate, corespunzand vechiului nume purtat de Transilvania, Siebenbürgen (Sapte cetati), atestat din 1296. Dobrogea este infatisata prin cei doi delfini cu capul in jos, pe fond albastru.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stenoza: Ingustare patologica, congenitala sau dobandita, a calibrului unui organ, a unui canal sau a unui vas. Stenozele sunt numeroase si variate; ele pot afecta tubul digestiv, caile biliare, traheea si bronhiile, caile urinare, venele si arterele, precum si canalul medular (canalul osos situat in spatele corpurilor vertebrelor ce contine maduva spinarii).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S
Stenoza a aparatului digestiv: Ingustare patologica a calibrului unuia dintre organele digestiei. Stenoza de pilor. Este o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden. Ea se intalneste la nou-nascuti, mai des la baieti, si este cauzata de o hipertrofiere congenitala a sfincterului piloric. La adult, . stenoza de pilor este consecutiva unei leziuni ulceroase sau tumorale a zonei piloruiui. La nou-nascut, principalele manifestari, caracteristice, debuteaza intre a 3-a si a 6-a saptamana de viata. Acestea constau in varsaturi in jet, survenind dupa un timp de Ia hranirea sugarului. Copilul isi pastreaza pofta de mancare, dar sufera o tendinta la constipatie; el pierde treptat din greutate. La adult, stenoza de pilor se traduce prin tulburari digestive (varsaturi postalimentare), prin dureri si printr-o pierdere in greutate. In cursul examenului clinic, atunci cand este practicat in timpul mesei, este posibil sa se perceapa ondulatiile peristaltice (miscarile stomacului care se impiedica de obstacolul piloruiui) si sa palpeze "oliva pilorica" (muschiul hipertrofiat al sfincterului). Diagnosticul este confirmat printr-o radiografie a stomacului, opacifiat cu ajutorul unui produs baritat administrat pe cale orala). Tratamentul stenozei hipertrofice a piloruiui este chirurgical. Interventia, denumita pilorotomie extramucoasa, consta in incizarea muschiului ingrosat in sensul lungimii. Ea este practicata dupa rehidratarea si rehranirea copilului. Vindecarea este rapida si definitiva. La adult, tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical in caz de tumora (ablatia tumorii), si medical (administrarea de antihistaminice H2, indeosebi) in caz de ulcer.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S