Tulburare de comportament: Defect manifestat in adaptarea la viata sociala. Tulburarile de comportament iau forme multiple: ele pot afecta prezentarea (imbracamintea, fizionomia), comportamentul zilnic (igiena, somn, alimentatie), contactul cu aproapele (teama, opozitie, indiferenta) sau se poate manifesta prin trecerea la actiune (realizarea unor dorinte impulsive), ca de exemplu fuga de acasa, sinuciderea. Tulburarile de comportament sunt deosebit de frecvente in starile dementiale, in psihopatii, in fazele acute de psihoza, de isterie si de alcoolism. Dar ele mai pot fi provocate de unele afectiuni organice: tumori si accidente vasculare cerebrale, epilepsie, decompensari metabolice (de exemplu, un diabet), intoxicatii etc.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tulburari de somn: Orice perturbare a duratei sau calitatii somnului. Tulburarile de somn sunt de trei feluri: insomnie (insuficienta a somnului), hipersomnie (exces de somn), para-somnie (comportament anormal in timpul somnului); de altfel, unele tulburari ale somnului sunt proprii copilului. Hipersomnia poate fi de origine psihologica (anxietate, depresie) sau poate fi cauzata de luarea de anxiolitice, de o boala neurologica (scleroza in placi, tumora intracraniana), de un traumatism cranian, de o intoxicatie sau de o infectie. Somnolenta simpla este forma cea mai curenta. Alte forme de hipersomnie sunt rare, chiar exceptionale. Printre ele, narcolepsia este caracterizata prin survenirea, in timpul zilei, a unor accese bruste de somn si a unor scaderi brutale ale tonusului muscular (sindromul lui Gclineau). In afara tratamentului unei boli cauzale, acesta este destul de limitat; antidepresoarele, chiar amfeta-minele, sunt indicate uneori. De putina vreme este propusa o noua substanta, modafinilul. Mai bine tolerata si mai eficace la pacienti decat alte substante, in plus, ea nu antreneaza efecte secundare psihice si nici cardiovasculare.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tulburari de somn la copil: Orice perturbatie, la copil, privind durata sau calitatea somnului. La copil, tulburarile de somn prezinta unele particularitati. Hipersomnia copilului. In majoritatea cazurilor, aceste tulburari debuteaza in adolescenta, cu toate ca anumite forme de hipersomnie pot sa se declare inainte de adolescenta. Se disting insomniile extrinseci, cauzate de factorii de mediu (igiena vietii, alimentatia etc.), de insomniile intrinseci. Insomniile extrinseci pot surveni in ocazii foarte diferite: atunci cand obiceiurile de adormire a unui sugar (leganat, biberon, impartirea patului cu el) au fost prea mult perpetuate si copilul s-a invatat sa nu adoarma singur. Aceasta forma de insomnie, cea mai obisnuita, priveste pana la 20% dintre copiii in varsta de 6 luni la 3 ani; in caz de hranire nocturna excesiva, copilul se trezeste de mai multe ori pe noapte si este incapabil sa adoarma fara a primi mancare; este vorba de o varietate de insomnie care priveste aproximativ 5% dintre copiii intre 6 luni si 3 ani; in caz de alergie alimentara (alergie la laptele de vaca, de exemplu) copilul poate sa adoarma greu si sa se trezeasca noaptea; atunci cand parintii nu se impun in fata copilului, apare o opozitie fata de ideea de a merge la culcare, pe la varsta de 2 sau de 3 ani, copilul cautand atunci pretexte pentru a nu merge in pat. Insomniile intrinseci sunt reprezentate, in principal, prin insomnia idiopatica, rara, care poate sa se manifeste de la nastere. Ea ar fi cauzata de o anomalie neurologica a sistemului de control veghe/somn (hiperactivitate a sistemului de reglare a somnului). Tratamentul poate face apel la administrarea de medicamente (antihistaminice, fenotiazine), care nu trebuie sa depaseasca 3 saptamani, si la terapia comportamentala.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T
Tumefactie: Crestere in volum sau umflare a unui organ sau a unei parti a corpului, indiferent de cauza ei. O tumefactie a burselor testiculare, de exemplu, poate fi legata de un hidrocel (efuziune seroasa in tunica vaginalei care inconjoara testiculul), de o orhita urliana (inflamatie a testiculului provocata de virusul oreionului), de o tumora testiculara sau de un chist al cordonului spermatic.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T