Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 118

Tumora - enciclopedia universala

Tumora:  Proliferare excesiva de celule anormale care seamana mai mult sau mai putin cu tesutul in care se dezvolta si sfarsesc prin a dobandi o autonomie biologica. Tumorile au cauze variate: ereditare, chimice (tabagism), fizice (radiatii ale soarelui), biologice (actiunea unui virus); acestea se pot asocia intre ele. Se intampla ca o tumora sa nu aiba o cauza cunoscuta. Celulele unei tumori si-au pierdut sensibilitatea la mesajele organismului (constituite. de exemplu. de secretiile celulelor vecine), care impiedica in mod normal orice proliferare excesiva. La un individ sanatos, toate celulele tumorale izolate care apar sunt in mod normal inhibate sau distruse de catre globulele albe ale sistemului imunitar. Deci, o tumora adevarata nu se poate dezvolta decat daca celulele sale au devenit rezistente la sistemul imunitar. Se disting tumorile benigne si tumorile maligne (canceroase). Tumorile benigne au, de obicei, un volum limitat. Ele refuleaza spre tesuturile vecine fara a le invada, nu dau metastaze si, in majoritatea lor, nu au consecinte grave asupra bolnavului. Tumorile maligne sau cancerele au caracteristici care de cele mai multe ori pot fi opuse, punct cu punct, precedentelor. Ele devin adesea voluminoase, sunt prost delimitate, infiltreaza tesuturile invecinate, recidiveaza adesea dupa ablatie si mai ales au tendinta de a se raspandi la distanta, formand metastaze. Tumorile nu au simptome nici specifice, nici constante. Ele se semnaleaza in mod obisnuit, dar nu sistematic, prin prezenta unei mase palpabile sau, atunci cand este vorba de un organ din profunzime, vizibila pe radiografii. Destul de des, ele nu sunt dureroase. Simptomele pot fi legate de faptul ca ele secreta uneori in exces anumite substante care au o actiune hormonala, legata sau nu de organul de origine (secretie excesiva de hormon tiroidian, cauzata de o tumora benigna a glandei tiroide, de exemplu). Simptomele mai pot fi provocate si de compresia tesuturilor, precum si a organelor vecine: o tumora a creierului poate provoca astfel o hemiplegie. O alterare a starii generale (febra, oboseala, pierdere in greutate) si prezenta unor semne biologice de inflamatie sunt indicii importante, dar nu specifice (poate fi vorba de o infectie), de tumora maligna destul de avansata. Tratamentul tumorilor benigne, daca este necesar, consta in indepartarea lor chirurgicala. Tratamentul tumorilor maligne cuprinde, asociate in diferite moduri, ablatia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia. Depistarea consta in cautarea sistematica a anumitor tumori in cadrul populatiei in general (palparea periodica a sanilor la femei, de exemplu) sau in grupele de risc (coloscopie periodica dupa varsta de 40 ani in caz de antecedente personale sau familiale de polipi sau de cancer al intestinului) etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tumora a bronhiilor - enciclopedia universala

Tumora a bronhiilor:  Tumora benigna sau maligna situata in caile aeriene din dedesubtul glotei (adica in bronhii, dar, de asemenea, prin extensie, in trahee si plamani). Majoritatea tumorilor bronhiilor este constituita din cancerele bronhice. Principalele simptome clinice sunt foarte variabile, uneori inexistente. Tumorile bronhiilor pot antrena o tuse, o dispnee (dificultate respiratorie), chiar o hemoptizie (expectoratie a sangelui care provine din caile aeriene). Daca radiologia serveste vizualizarii tumorii si posibilelor ei consecinte pulmonare, diagnosticul se bazeaza, in principal, pe bronhoscopie, care permite sa se faca o prelevare, iar studierea la microscop a prelevatului va da informatii privind natura tesuturilor in cauza si caracterul benign sau malign (susceptibil sa invadeze tesuturile inconjuratoare si de a se raspandi in alta parte in corp prin metastaze) al tumorii. Tratamentul, adesea chirurgical, si prognosticul depind direct de natura tumorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tumora a colonului - enciclopedia universala

Tumora a colonului:  Tumora localizata pe colon. Tumorile benigne de colon sunt foarte frecvente si iau cel mai des forma de adenoame (polipi), mai rar cea de leiomioame, lipoame si angioame. Polipii fac obiectul unei depistari la subiectii cu risc (antecedente personale si familiale) si al unei ablatii sistematice, deoarece unii constituie leziuni benigne precance-roase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tumora a creierului - enciclopedia universala

Tumora a creierului:  Tumora, benigna sau maligna, situata in creier. Se pot distinge tumorile primitive, care se dezvolta pornind de la celulele creierului, si tumorile secundare, care sunt metastaze. Aproximativ 60% dintre tumorile primitive sunt glioame; se formeaza plecand de la celulele gliale care inconjoara si sustin celulele nervoase; ele pot fi benigne sau maligne. Meningioamele, care sunt plasate pe meninge, sunt, de asemenea, frecvente; ele sunt intotdeauna benigne. Cauzele tumorilor primitive nu sunt cunoscute. Simptomele sunt de trei feluri; deficit neurologic (afazie, paralizie localizata), epilepsie in unul din cinci cazuri si semne de hipertensiune intracraniana (dureri de cap, alterarea functiilor mintale, vome). Aparitia simptomelor este mai precoce si evolutia lor mai rapida si mai extensiva in cazul unei tumori maligne. Tehnicile de imagerie medicala (scaner cerebral si imagerie prin rezonanta magnetica) permit determinarea locului exact de amplasare a tumorii si obtinerea de indicatii cu privire la natura ei. Dar diagnoticul precis nu poate fi stabilit decat dupa o biopsie cerebrala. Tratamentul, atunci cand este posibil, consta in ablatia chirurgicala a tumorii, completata eventual cu radioterapie. Tumorile secundare sunt metastaze, adesea multiple, care provin, in principal, dintr-un cancer bronhopulmonar sau un cancer de san. Simptomele sunt aceleasi ca si cele ale tumorilor primitive ale creierului, dar evolueaza intr-un mod mai rapid. Diagnosticul se bazeaza pe tehnicile de imagerie medicala, care pun in evidenta leziunile cerebrale si, intr-un caz din doua, cancerul primitiv. Tratamentul este cel al cancerului primitiv daca el a fost descoperit. Este indicata si radioterapia cerebrala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 115 116 117

118

119 120 121 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct