Enciclopedia universala

articole cu litera U - pagina 4

Ulcer gastroduodenal - enciclopedia universala

Ulcer gastroduodenal:  Distrugere localizata a mucoasei stomacului si duodenului (segmentul initial al intestinului subtire). Ulcerul duodenal este cel mai frecvent si afecteaza mai ales prima parte a duodenului. El survine de preferinta la barbat, iar aparitia sa e. ste favorizata de numerosi factori: o secretie gastrica crescuta de acid clorhidric, hipergastri-nemie (nivel excesiv de gastrina in sange din cauza unei hipersecretii de gastrina, hormon secretat de antrul gastric), infectie locala cu un germene, Helicobacter pylori, ereditate, tabagism, stres fizic sau psihic, medicamente (aspirina, corticosteroizi) etc. Ulcerul gastric sau ulcerul stomacal este de trei ori mai putin frecvent decat ulcerul duodenal. El este legat mai ales de o fragilitate a mucoasei gastrice, de cele mai multe ori consecutiva unor agresiuni, indeosebi medicamentoase (antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi). Simptomul major al ulcerului gastroduodenal este o durere asemanatoare cu o crampa sau cu o arsura, care poate fi deosebit de intensa. Situata in epigastru (partea de sus a abdomenului), aceasta durere apare la 2-3 ore dupa masa si este calmata prin alimentatie. Crizele dureroase care survin intr-un interval de cateva saptamani lasa locul unor perioade mai mult sau mai putin indelungate de remisiune. Fibroscopia esogastroduo-denala (examen endoscopic al esofagului, stomacului si duodenului, cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic si introdus prin gura) confirma diagnosticul si permite sa se faca prelevari de mucoasa cu scopul de a verifica daca nu cumva este vorba de un cancer. Oricare i-ar fi localizarea, ulcerul gastroduodenal evolueaza spre cronicizare: dupa cicatrizarea ulcerului, resuta este frecventa intr-un rastimp mergand de la cateva saptamani la cateva luni. De altfel, spre deosebire de ulcerul duodenal, care nu degenereaza, ulcerul gastric predispune la cancer de stomac: pacientul care este atins de un ulcer gastric trebuie sa beneficieze de o supraveghere medicala regulata. Complicatiile acute survin mai ales in caz de ulcer duodenal: hemoragii digestive (hematemeza emisie de sange pe gura, melena emisie de sange digerat in fecale), perforatie intestinala responsabila de o peritonita si stenoza piloroduodenala, tranzitorie sau ireversibila. Tratamentul ulcerului gastroduodenal este mai intai de toate medicamentos: administrarea de antisecretoare, asociate eventual cu antiacide, suprimarea factorilor favorizanti (oprirea administrarii de medicamente gastrotoxice, a tutunului). In caz de esec al acestui tratament sau de aparitie a unor complicatii acute, este necesara o interventie chirurgicala. Tehnicile sunt, pentru ulcerul duodenal, vagotomia (sectionarea nervului pneumogastric) si pentru ulcerul gastric, gastrectomia partiala (ablatia unei parti a stomacului). Pentru a evita recidivele, este absolut necesar sa se procedeze la eradicarea germenului Helicobacter pylori printr-un tratament antibiotic adecvat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Ulcer solitar al rectului - enciclopedia universala

Ulcer solitar al rectului:  Leziune rectala cu evolutie cronica Ulcerul solitar al rectului este o afectiune rara care afecteaza adultul tanar si ale carei cauze sunt prost cunoscute. El ar putea fi un indiciu al unui prolaps al mucoasei rectale. Acest ulcer poate fi responsabil de emisia de sange rosu, de cele mai multe ori in cantitate moderata, care insoteste scauncic, asociate uneori cu dureri anorectale. Rectoscopia permite diagnosticarea. Complicatiile sunt exceptionale: hemoragie digestiva abundenta, stenoza (ingustare) rectala. Nu exista risc de cancerizare. Tratamentul consta in reglarea tranzitului, ale carui disfunctii ar risca sa agraveze ulcerul (prescriere de laxative sau de antispasmodice), in administrarea de corticosteroizi locali si, uneori, o rectopexie (corectarea chirurgicala a prolapsului care consta in ridicarea rectului si in modificarea orientarii sale).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Ulei alimentar - enciclopedia universala

Ulei alimentar:  Materie grasa de origine vegetala, animala sau minerala. Uleiurile alimentare au proprietati dietetice diferite dupa compozitia lor in acizi grasi si dupa continutul in vitamine, dar valoarea lor energetica este intotdeauna identica: 900 kilocalorii pentru 100 grame. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare legate de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor, responsabila de ateroscleroza), este recomandabila folosirea uleiurilor care contin acizi grasi nesaturati (ulei de soia, de masline, de samburi de strugure, de nuca, de floarea soarelui si de germeni de porumb) si uleiurile de peste zise "omega", de asemenea nesaturate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Ulei auto - enciclopedia universala

Ulei auto:  Uleiul de motor este de diverse tipuri: SAE 5W-30, 10W-30, 10W- 40, etc. De exemplu, uleiul de tip 10W-30 se va scurge precum uleiul usor de tipul SAE 10 la temperaturi scazute. W (winter - iarna) inseamna ca este un ulei de iarna. 30 este temperatura de functionare a motorului. Vascozitatea scazuta la temperaturi mici permite uleiului sa circule mai rapid si sa protejeze partile vitale ale motorului. Uleiul cu vascozitate ridicata, la temperaturi mari, previne contactul direct dintre partile metalice ale motorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct