´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera U - pagina 6

Ultrasunet - enciclopedia universala

Ultrasunet:  Vibratie sonora cu o frecventa de peste 20 000 hertz, pe care omul nu o poate auzi. Ultrasunetele sunt utilizate in diagnosticarea si tratamentul diferitelor afectiuni. In scop diagnostic, ultrasunetele sunt intrebuintate in ecografie si in examenul Doppler. In scop terapeutic, ultrasunetele sunt exploatate in tratamentul simptomatic al afectiunilor tesuturilor moi (muschi, ligamente, tendoane). Aceasta tehnica permite reducerea inflamatiei imbunatatind circulatia locala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Ultraviolete - enciclopedia universala

Ultraviolete:  Radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai mica de 400 nanometri. Radiatiile ultraviolete (UV.) sunt invizibile pentru ochiul uman; ele exista in mod natural in lumina solara. Se disting radiatiile ultraviolete A (UVA.), cu cea mai mare lungime de unda, principalii factori ai bronzarii si ai sintetizarii vitaminei D; radiatiile ultraviolete B (UVB.), de lungime de unda intermediara si radiatiile ultraviolete C (UVC.), de lungimi de unda cele mai scurte. Ultravioletele A provoaca, pe termen lung, o imbatranire a pielii si aparitia de leziuni degenerative cutanate. Ultravioletele B sunt responsabile de insolatii, arsuri care survin in cursul unei expuneri excesive la soare. Lampile pentru bronzat, care produc artificial radiatii ultraviolete, se parc ca nu produc numai UVA, ci si mici cantitati de UVB. Radiatiile ultraviolete sunt utilizate in dermatologie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

UMA - enciclopedia universala

UMA:  (Upper Memory Area) - zona de memorie superioara; se refera la spatiul de memorie dintre 640 KB si 1 MB al microcalculastoarelor ce utilizeaza microprocesorul Intel 80386 sau variantele urmatoare ale acestuia. Aceasta zona este in mod normal rezervata utilizarii hard. ROM BIOS-ul este localizat in UMAS la fel ca si ROM-ul adaptoarelor sistemului, cum ar fi cartela video sau controller-ul de hard-disk. Placile de memorie expandata localizeaza cadrele paginii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Umanism - enciclopedia universala

Umanism:  Miscare intelectuala europeana din epoca Renasterii (sec. XIV-XVI), aparuta ca expresie a opozitiei fata de lumea medievala si de valorile ei, care a promovat o viziune noua, rationalista, asupra destinului omului, afirmand libertatea, demnitatea si perfectibilitatea fiintei umane si al carei model se afla in cultura greaca si latina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct