´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera U - pagina 5

Ulei sintetic - enciclopedia universala

Ulei sintetic:  Ulei fabricat pentru imbunatatirea performantelor de ungere, folosind procedeul Fischer-Tropsch, bazat pe convertirea chimica a bioxidului de carbon, monoxidului de carbon si metanului intr-un lichid hidrocarbonic de diverse forme. Bioxidul si monoxidul de carbon sunt generate prin oxidarea partiala a carbunelui sau a altor combustibili lemnosi. Acest procedeu a fost dezvoltat de Germania si utilizat pe scara larga in timpul celui de-al doilea razboi mondial, care a limitat accesul la sursele de titei. Avantaje: vascozitate mai buna la temperaturi scazute, performante mai bune la temperaturi ridicate, puritate ridicata, consum redus de ulei, scade uzura motorului datorita frictiunii reduse, scade consumul de combustibil datorita unei ungeri mai bune a motorului, schimbul de ulei se face la intervale mai mari de timp, rezistenta mai buna la contaminare. Dezavantaje: cost de cateva ori mai mare decat uleiurile minerale, poate cauza probleme garniturilor de etansare mai vechi (posibile scurgeri).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Ulici, Laurentiu - enciclopedia universala

Ulici, Laurentiu:  (n. 6 mai 1943, Buzau - d. 15 noiembie 2000, Parau, langa Fagaras) - critic literar. A absolvit Filologia la Bucuresti. Redactor la Contemporanul, director la Luceafarul, presedinte al Uniunii Scriitorilor, senator, presedinte al Uniunilor de Creatori (1999) . Scrie eseuri despre scriitorii clasici si contemporani: Recurs, 1971; Prima verba, 2 vol. 1975- 1978; Biblioteca Babel, 1978; Confort Procust, 1983; Nobel contra Nobel, Propuneri, prezentari siantologie, 1988; Putin dupa exorcism, 1991; Deceniul literar noua, 1995; Literatura romanacontemporana. Promotia ''70, 1995.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

ULSI - enciclopedia universala

ULSI:  (Ultra-Large-Scale Integration) - integrare la scara extrem de mare, care permite ca un numar foarte mare de circuite

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Ultimatum - enciclopedia universala

Ultimatum:  Nota diplomatica prin care un stat prezinta altui stat o cerere imperativa, al carei refuz antreneaza luarea unor masuri de constrangere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct