Variola: Boala infectioasa contagioasa provocata de un poxvirus. Virusul variolei se transmite exclusiv pe cale interumana. Eradicarea acestei boli a fost proclamata la sfarsitul anului 1979 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Varlaam: (n. 1585, undeva in Vrancea - d. 1657, manastirea Secu, Moldova; probabil nume de botez Vasile) -mitropolit al Moldovei (1632-1653) . A introdus si a raspandit tiparul in Moldova, primind tiparnita de la Petru Movila, mitropolitul Kievului. A tiparit Cazania (1641-1643) , cu o prefata a lui Vasile Lupu: Cuvant impreuna catra toata sementia romaneasca. Aluptat pentru pastrarea religiei ortodoxe, aeditat Carte romaneasca de invatatura la dumenecele de preste an, 1643, contribuind la raspandirea limbii romane unitare in toate tarile romane. Declarat sfant al Bisericii Ortodoxe Romane cu data aniversara 25 august.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Varlaam si Ioasaf: (secolul al XVI-lea) - roman popular care are la origine povestea vietii lui Buddha. La noi a ajuns prin intermediar slavon si a fost tradus in romaneste de Udriste Nasturel (1649) . Contine istoria convertirii la crestinism a fiului unui imparat oriental.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Varset: al doilea oras ca marime al Voivodinei, provincie din Banatul Sarbesc, locuit majoritar de romani. Urme de locuire in aceasta zona din sudul Dunarii exista inca de la sfarsitul paleoliticului si inceputul neoliticului. Cucerirea romana a vizat ambele maluri ale fluviului si controlul asupra Portilor de Fier. Bizantul si-a stabilit la Tibiscus (Dibiskos, Diviskos) , cetate dacica, astazi Jupa, langa Caransebes, o cetate de aparare a ortodoxiei timpurii in fata catolicismului venit dinspre nord ( pe insula Simian exista inca urmele ei) . Mai apoi Banatul, in totalitatea lui, a intrat sub stapanirea Principatului Transilvaniei, iar episcopia ortodoxa de la Caransabes s-a mutat la Varset (sec. al XV- lea) si abia Andrei Saguna a readus-o la Caransebes. A fost perioada unor bogate schimburi culturale, epoca de aur a formarii spiritualitatii romanesti in sudul Dunarii. Varsetul a continuata sa tina de episcopia de la Caransebves, iar Miron Cristea, unul din corifeii Marii Uniri de la Alba Iulia a implemetat formule de invatamant si de formare intelectuala identice de ambele parti ale Dunarii. In perioada interbelica programele Fundatiilor regale au asigurat cu invatatori din Romania scolile romanesti din Voivodina, iar Varsetul a stralucit prin generatiile de absolventi pe care le-a produs. Profesorul Gligor Popi, lingvist reputat, poetul Vasko Popa, profesorul Milan Vanku, lingvistul Radu Flora, fondator al Sdocietatii de Limba Romana din Voivodina au fost astfel formati. In perioada socialista tot acest proces a fost intrerupt. Abia in 2005 s-a deschis Consulatul General al Romaniei la Varset. Orasul are un liceu in limba romana , un cenaclu literar
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V