Vas: Canal in care circula sangele sau limfa. Vasele sangvine sunt arterele, arteriorele, capilarele sangvine, venulele si venele. Arterele sistemice, care iau nastere din aorta, conduc sangele oxigenat provenit din ventriculul stang al inimii pana la muschi si diferitele organe pentru a le aduce oxigen si substante nutritive. Ele se impart in multiple arteriole, apoi intr-o infinitate de capilare, la nivelul carora se efectueaza schimburile dintre sange si celule. Pornind de la celule, capilarele se unesc pentru a forma venule, care la randul lor converg pentru a constitui vene de calibru din ce in ce mai mare; ansamblul venelor sistemice se varsa in venele cave superioara si inferioara, care se varsa in auriculul drept, aducand astfel inimii drepte sangele albastru desaturat, care a pierdut o parte din oxigenul sau in contact cu celulele. In mod analog, artera pulmonara, pornita din ventriculul drept, se imparte in doua ramuri mari, care, la randul lor, dau nastere unor ramuri din ce in ce mai mici, conducand sangele dezoxigenat spre cei doi plamani; arteriorele pulmonare se impart, la randul lor, intr-o infinitate de capilare, la nivelul carora se efectueaza, intre sange si aerul alveolelor pulmonare, schimburile gazoase care permit oxigenarea sangeluli si eliminarea dioxidului de carbon. Capilarele pulmonare se unesc pentru a forma venele, apoi vene de calibru mai mare care converg spre cele patru vene pulmonare, care se varsa in auriculul stang. Vasele pot fi sediul micilor dilatatii (ane-vrisme), tumorilor (angioame), cheaguri (tromboze), unor cai de comunicatie anormale (fistule arteriovenoase), inflamatii (angeite, capilarite, tromboflebite), unor depuneri grasoase (aterom). Vasele limfatice sunt canale ce au ca functie drenarea lichidului interstitial situat intre celulele organelor, limfa. Ele completeaza actiunea venelor. Capilarele limfatice, care iau nastere in organe, se unesc in vase din ce in ce mai mari, apoi se aduna la un loc pentru a forma canalul toracic. De altfel, pe traiectul vaselor limfatice, sunt esalonate mici structuri care intervin in apararea imunitara, ganglionii limfatici. Vasele limfatice pot fi inflamate (limfangita), obstruate ca efect al unei parazitoze (filarioza) sau printr-o compresie, indeosebi ganglionara sau tumorala, ori chiar invadate de celule canceroase (limfangita carcinomatoasa).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vasal: 1. Nobil care, in schimbul unui feud, datora suzeranului sau omagiu, fidelitate si avea obligatii civile si militare fata de acesta. 2.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vasalitate: 1. Relatia de dependenta a unui vasal fata de seniorul sau. 2. Situatie de dependenta politica a unei tari fata de alta cu pastrarea autonomiei.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vascocuplaj: Cuplaj cu frecare de forma unui cilindru etans, care se bazeaza pe proprietatile unui material special de a se inmuia si solidifica rapid (in fractiuni de secunda), functie de incalzirea datorata frecarii ce apare intre niste pachete de discuri metalice astfel intercalate incat un disc sa fie solidar cu arborele de intrare si discul urmator cu arborele de iesire al cuplajului. Cea mai cunoscuta aplicatie a vascocuplajului, in domeniul auto, este accea de realiza o legatura flexibila intre rotile puntii fata si cele a le puntii spate, in cazul tractiunii integrale de tip AWD. Se mai numeste si cuplaj vascos.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V