Ventricul cardiac: Fiecare dintre cele doua cavitati interne ale inimii, una la dreapta, alta la stanga, separate una de alta printr-un sept, septul interventricular, si situate in fata auriculelor cu care comunica prin orificiile auriculoventriculare. Fiecare ventricul primeste sangele de la auriculul corespunzator si il arunca la fiecare sistola spre o artera: aorta pentru ventriculul stang, artera pulmonara pentru ventriculul drept. Cele doua ventricule cardiace asigura o functie de pompa: ele au misiunea sa ejecteze la fiecare sistola (perioada de contractie a inimii) continutul lor sangvin in circulatia lor respectiva. Ventriculul drept, de forma triunghiulara, primeste sangele dezoxigenat care provine din auriculul drept, apoi este ejectat in timpul sistolei in artera pulmonara, spre plamani (mica circulatie). Ventriculul stang, mai mare decat cel drept si cu peretele mai gros, de forma ovala, primeste din auriculul stang sangele bogat in oxigen, apoi il ejecteaza in aorta, care se ramifica in toate organele nepulmonare (marea circulatie). Atunci cand este alterata functia de pompa a unui ventricul, se vorbeste de insuficienta ventriculara dreapta, stanga sau de insuficienta cardiaca globala, dupa caz. O insuficienta ventriculara dreapta poate rezulta dintr-o embolie pulmonara, dintr-o hipertensiune arteriala pulmonara sau dintr-o insuficienta respiratorie cronica. O insuficienta ventriculara stanga poate fi consecutiva unui infarct miocardic, unei valvulopatii mitrale, unei hipertensiuni arteriale sau a unei miocardiopatii.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Ventricul cerebral: Cavitate a encefalului, umpluta cu lichid cefalorahidian. Ventriculele cerebrale sunt numerotate de la 1 la 4, dar primul si al doilea sunt denumite mai curand ventricule laterale. Fiecare ventricul lateral este scobit in profunzimea fiecareia dintre cele doua emisfere cerebrale. Al treilea ventricul este situat pe linia mediana a encefalului , in diencefal (partea centrala a creierului, intre cele doua emisfere). El comunica de fiecare parte cu un ventricul lateral. Al patrulea ventricul se afla sub al treilea ventricul, intre creierul mic, in spate, si trunchiului cerebral, in fata. El comunica cu cel de al treilea ventricul printr-un canal subtire, apeductul lui Sylvius, si cu spatiile lichidiene situate la suprafata encefalului, sub meninge, prin trei orificii. Spre partea de jos, cel de al patrulea ventricul se prelungeste prin canalul ependimar, in centrul maduvei spinarii. Lichidul cefalorahidian este secretat de plexurile coroide localizate in peretele ventriculelor. El se scurge de sus in jos, de la ventriculele laterale spre cel de al treilea, apoi spre al patrulea ventricul si, in sfarsit in meninge, unde este resorbit si eliminat. Ventriculele cerebrale sunt explorate prin scaner si imagerie prin rezonanta magnetica (IRM.). Patologia lor este cea a lichidului cefalorahidian: hidrocefalie, hipertensiune intracraniana. Ventriculele cerebrale pot, de asemenea, sa creasca in volum in caz de atrofie cerebrala.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Ventriculografie: Explorare a ventriculelor cardiace cu ajutorul tehnicilor de imagerie medicala. Aceasta explorare, care priveste mai ales ventriculul stang, utilizeaza doua tehnici. Angiocardiografia, practicata in cursul unei coronaro-grafii, intr-un al doilea timp si cu aceeasi sonda, este realizata datorita injectarii unui produs de contrast, iodat, opac la radiatiile X. Venlriculograjia izotopica recurge la injectarea in circulatie a unui izotop ca tehnetiu 99, imaginile fiind obtinute cu ajutorul unei camere gamma.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Ventriculografie izotopica: Studiu scinti grafic al eficacitatii si al calitatii contractiei ventriculelor cardiace. Ventriculografia izotopica da informatii asupra gradului de alterare (globala sau pe un anumit segment) a pompei cardiace, in particular in caz de insuficienta coronariana (pentru a cerceta teritoriul muschiului cardiac care a pierdut capacitatea sa de a se contracta, de exemplu dupa un infarct miocardic). Datorita marii sale precizii, excelentei sale reproductibilitati si inocuitati, ventriculografia izotopica este un instrument ideal pentru anticiparea aparitiei unei insuficiente cardiace la un pacient atins de o valvulopatie (atingere a unei valvule cardiace) sau de o miocardiopatie (alterare globala a muschiului cardiac), sau pentru a testa eficacitatea anumitor medicamente (inhibitori calcici, vasodilatatoare). Acest examen este contraindicat la femeia gravida. Daca pacienta alapteaza, alaptarea trebuie intrerupta dupa examinare, timp de 24 ore. Practicat in serviciile de medicina nucleara, examenul dureaza intre o ora si o ora si jumatate. De cele mai multe ori este realizat in repaus, dar uneori si in timpul unui efort sau dupa absorbtia unui medicament (cardiotonic, de exemplu), el debuteaza prin injectarea in sangele subiectului a unui trasor (serumalbu-mina sau globule rosii) marcat cu tehnetiu. Apoi, subiectul fiind plasat in fata camerei gamma, in general in pozitie orizontala, se inregistreaza in cursul ciclului cardiac variatia radioactivitatii ventriculelor. Aceasta inregistrare, cuplata cu o inregistrare electro-cardiografica, permite calcularea fractiunii de ejectie, adica a procentului de volum sangvin ejectat de inima la fiecare contractie (sistola). Realizarea de imagini la diferiti timpi de concentratie si de relaxare a ventriculelor (sistola, diastola) permite analizarea globala si locala a gradului de contractie si de umplere a fiecaruia dintre ventricule.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V