Ventuza: Mic clopot de sticla cu deschidere larga care se aplica pe piele dupa ce aerul din interiorul ei a fost rarefiat prin arderea unui tampon de vata muiat in alcool. Ventuzele sunt puse intotdeauna pe toracele sau pe spatele bolnavului, care sta asezat sau pe o parte. Pot fi intrebuintate doua tehnici. Ventuzele uscate, intrebuintate in caz de febra asociata cu o atingere bronsica, provoaca un aflux local de sange si permit o descongestionare locala. Ventuzele scarificate sunt intrebuintate atunci cand atingerea bronsica este mai importanta. Ele sunt puse pe pielea, care a fost in prealabil dezinfectata apoi incizata cu o lanteta (bisturiu fin destinat scarificarii tegumentelor) cu scopul de a permite o scurgere a sangelui.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Ventuza obstetricala: Cupa de metal sau de plastic destinata sa faciliteze extragerea fatului in caz de nastere dificila. Cu un diametru de 4-6 centimetri, ventuza obstetricala este plasata pe varful boitei craniene a copilului. Ea este dotata in varf cu un fir sau un lantisor, care permit o mai buna rotire a capului fatului pe filiera genitala. Se recurge la ea atunci cand prezentatia fatului se face cu capul. Acest procedeu necesita mai mult timp decat extragerea cu forcepsul, insa tesuturile materne risca in mai mica masura sa fie rupte. Complicatia cea mai frecventa este cefalhematomul (hematom benigm al boitei craniene) privind zona unde a fost pusa ventuza; acesta este totusi de cele mai multe ori moderat si se resoarbe spontan in 2-3 saptamani.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vergetura: Striu fusiform, uneori sinuos, care poate fi amplasat pe diferite parti ale corpului. Vergeturile, provocate de o alterare a fibrelor elastice ale dermului, sunt mari striuri paralele si simetrice situate mai ales pe abdomen, pe flancuri, pe coapse, pe sani si pe fese, mai rar axilar si in regiunea lombara. Rosii-violacee la inceput, ele devin apoi de un alb sidefiu. Se mentin in mod nedefinit. Vergeturile apar uneori inca de la pubertate: este cazul la aproximativ 10% dintre adolescenti; ele sunt atunci legate atat de un anume grad de obezitate, cat si de o usoara crestere a nivelului de cortizol sangvin. Vergeturile sunt prezente adesea in cursul unui sindrom al lui Cushing, marcat printr-un hipercorticism (hipersecretie a glandelor suprarenale); ele mai pot aparea in cursul unui tratament cu corticosteroizi si in cadrul sechelelor bolilor infectioase ca febra tifoida. In timpul sarcinii, ele se dezvolta intre a 4-a si a 6-a luna la 75% dintre femei, adesea de la prima sarcina, si predomina pe abdomen din cauza intinderii pielii. Ele se mai observa si la persoanele obeze si pot marca partea de jos a spatelui la unii sportivi, in special la halterofili. Nu exista un tratament curativ. Efectul diferitelor tratamente preventive (masage cu diferite extracte placentare sau cu derivati de siliciu, creme cu colagen sau cu elastina) este limitat. Prevenirea aparitiei vergeturilor se face prin tratarea obezitatii si hipercorticismului si limitarea luarii in greutate pe parcursul sarcinii.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
VERGIS: (VERification GIS) - aplicatie din domeniul geografic
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V