´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 123

An-lumina (a.l.) - enciclopedia universala

An-lumina (a.l.):  distanta pe care o parcurge lumina, cu viteza de 300.000 km/s, intr-un an, adica cea. 9,5 mii de miliarde km. (mai exact 9.460.5000.00km.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

An-Model - enciclopedia universala

An-Model:  Anul declarat de constructor, din ratiuni comerciale, ca an de fabricatie al unui vehicul si lansat, de regula, in avans cu 6 luni fata de anul calendaristic. De exemplu, un vehicul inregistrat ca an- model 2005 s-a produs incepand cu luna iulie 2004 pana in iunie 2005. Lansarea in fabricatie a fiecarui an-model presupune, pentru constructor, o noua definire a gamei de produse, fara a ca aceasta sa presupuna insa modificari majore. V. an de fabricatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anabolizant - enciclopedia universala

Anabolizant:  Medicament care favorizeaza anabolismul (formarea tesuturilor pornind de la substante nutritive). Anabolizantele steroidiene sau androgenii anabolizanti sunt substantele cele mai prescrise. Ele favorizeaza sinteza proteinelor, mai ales in muschi si in oase. Sunt indicate in lupta impotriva carentelor in proteine, in osteoporoze (boli care fragilizeaza oasele). Sportivii care utilizeaza aceste substante in mod ilegal, ca dopante, nu cunosc bine toxicitatea lor. Anabolizantele sunt administrate, in general, prin injectii intramusculare, distantate una de alta la mai multe saptamani. Ele sunt contraindicate in cursul bolilor de prostata si de ficat. Efectele lor cele mai cunoscute sunt cele virilizante la femei (cresterea pilozitatii, asprirea vocii, dereglari ale ciclului) si la copil (acnee, seboree).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anaconda - enciclopedia universala

Anaconda:  apartine aceluiasi grup de serpi ca si sarpele boa si pitonul. Este unul dintre cei mai mari serpi din lume: atinge lungimea de 9 metri (si chiar 11 m, dupa unii!) si poate cantari mai mult de 100 kg. Indienii din Amazonia o denumesc spiritul padurii?; ei o respecta si se tem de ea. Anaconda traieste in America de Sud, intotdeauna in apropierea unui curs de apa. Este un excelent inotator (inoata de 4 ori mai repede decat un campion la natatie) si isi petrece mult timp in apa. Adesea se incolaceste in jurul unei crengi de copac aflate pe jumatate sub apa si se scufunda cand este deranjata sau la trecerea unei prazi (rozatoare, pasare, broasca testoasa, caiman tanar). Isi ucide prada prin sufocare si poate inghiti echivalentul propriei greutati la o singura masa! Adulta, nu se teme de nici un pradator, nici macar de puternicul caiman! Femela aduce pe lume circa treizeci de serpisori (deja formati) de 60 cm lungime, care cresc cu 1 metri pe an pana la maturitatea sexuala pe care o ating in jurul varstei de 4 ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 120 121 122

123

124 125 126 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct