´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 125

Analgezic - enciclopedia universala

Analgezic:  Medicament destinat suprimarii sau atenuarii durerii. Analgezicele sunt fie periferice, actionand la locul durerii, fie centrale, actionand asupra sistemului nervos central (maduva spinarii, creier). Analgezicele periferice, intre care unele sunt eficace si impotriva febrei, sunt reprezentate, in principal, de paracetamol si de aspirina. Analgezicele centrale sunt, in general, derivati de morfina. Analgezicele sunt prescrise adesea in completarea tratamentului privind cauza durerii. Ele sunt asociate uneori unor medicamente mai specifice simptomelor (antispastice, antiinflamatoare, antimigrenoase etc.), care pot chiar sa le inlocuiasca in mod avantajos. In caz de durere intensa si rebela, prescriptiile se fac in ordinea crescanda a toxicitatii: paracetamol, apoi alte analgezice periferice, apoi morfinice minore si la sfarsit morfinicele majore. Administrarea poate fi orala, rectala, intramusculara, intravenoasa sau locala (prin cateter).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Analgezie - enciclopedia universala

Analgezie:  Abolire a sensibilitatii la durere, spontana sau terapeutica. Analgezia spontana poate surveni ca urmare a unei lezari a sistemului nervos periferic (ansamblul de nervi care leaga sistemul nervos central de restul corpului). Analgezia terapeutica consta in suprimarea sensibilitatii la durerea acuta, fie ca durerea este tranzitorie (ca urmare a unui act chirurgical, de exemplu), fie cronica (de origine canceroasa, de exemplu). Dupa tipul de durere si dupa intensitatea sa, analgezicele folosite sunt periferice (aspirina si paracetamolul, in principal) sau centrale (morfina). Administrarea analgezicelor periferice ca derivatii de paracetamol este modalitatea de analgezie cea mai obisnuita. Analgezia se face mai intai pe cale intravenoasa cu scopul de a obtine un efect imediat. Ea este apoi inlocuita cu cea pe cale orala pe o durata de 24 pana la 48 ore. Recurgerea la morfina sau la alte produse morfino-mimetice (produse de sinteza reproducand actiunea analgezica a morfinei) este necesara in caz de durere intensa. Morfina este prescrisa, in general, pe cale subcutanata, intramusculara sau intravenoasa. Ea mai poate fi administrata pe cale rahidiana sau peridurala cu scopul de a actiona direct asupra receptorilor cornului posterior al maduvei spinarii. Metoda numita a "analgeziei autocontro-late", care consta in acordarea posibilitatii ca pacientul sa-si administreze el insusi morfina, multumita unui cateter intravenos fixat definitiv, este din ce in ce mai mult utilizata. Medicul determina doza si intervalul de timp minim intre doua administrari. Toate metodele care utilizeaza morfina sau produsele morfinomimetice necesita o supraveghere indeaproape a pacientului, deoarece ele expun la complicatii ca o depresie respiratorie (inhibitie de origine centrala a comenzii de respiratie), o retentie acuta de urina, un prurit, voma. Alaturi de aceste mijloace farmacologice clasice exista alte metode de analgezie: crioterapia (tratamentul prin frig), termoterapia (tratamentul prin caldura), electroterapia si acupunctura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Analitic - enciclopedia universala

Analitic:  Care procedeaza prin calea de analiza ce considera lucrurile prin elementele lor (o metoda analitica, un spirit analitic) in opozitie cu sintetic care considera lucrurile in ansamblul lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Analiza datelor - enciclopedia universala

Analiza datelor:  Faza initiala a proiectarii unei aplicatii de baze de date, in care se urmareste izolarea entitatilor reprezentative aplicatiei, a relatiilor dintre acestea si a caracteristicilor semantice (cum ar fi constrangerile la care sunt supuse datele). in urma analizei datelor, rezulta de obicei un set de specificatii de proiectare constand in: diagrame (de exemplu, diagrama entitate-legatura), asertiuni asupra datelor, un dictionar de date, etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 122 123 124

125

126 127 128 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct