´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 130

Andezit - enciclopedia universala

Andezit:  roca magmatica efuziva, neovulcanica, bazica. Contine 52- 62 % de Si02. Are culoare cenusie-bruna pana la negru. Se foloseste in constructii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ANDF - enciclopedia universala

ANDF:  (Application Neutral Distribution Format) - tehnologie relativ noua, bazata pe standardul POSIX, dezvoltata de British Research Agency si Open Software Foundation. Este, practic, un compilator, care se compune din doua parti: un producator si un instalator. Producatorul este partea care translateaza codul sursa al unei aplicatii

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Andritoiu, Alexandru - enciclopedia universala

Andritoiu, Alexandru:  (n. 8 octombrie 1929, Vascau, jud. Bihor - d. 1 octombrie 1996, Bucuresti) poet. S-a inscris la Facultatea de Filologie din Cluj, pe care a parasit-o pentru a se inscrie la Scoala de literatura Mihai Eminescu din Bucuresti, absolvita in prima promotie, 1951. A fost redactor la diverse publicatii: Luceafarul, Contemporanul, Gazeta literara". Multa vreme a condus revista Familia din Oradea (aparuta intre 1965-1989) . A debutat cu volumul In Tara Motilor se face ziua, 1953, Premiul de Stat. Alte volume: Portile de aur, 1958; Elixirul tineretii, 1964; Simetrii, 1970, Premiul C.C.E.S.; Aur, 1974; Doua flori, doua surori, 1988. A lucrat antologii de poezie, singur sau in colaborare cu alti autori: Antologie de poezie canadiana de limba franceza, 1976; Antologie de poezie vietnameza clasica si contemporana, 1980; Antologie de poezie chineza moderna, 1990. A tradus din maghiara, elina, rusa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Androgen - enciclopedia universala

Androgen:  Fiecare dintre hormonii steroizi masculini secretati de testicule, ovare si glandele suprarenale. Testosteronul este androgenul cel mai activ, prezent la un nivel de 20 de ori mai mare la barbat decat la femeie. Secretia lui in exces de catre glandele suprarenale sau de catre ovare conduce la femeie la un hirsutism (dezvoltarea excesiva a sistemului pilos) sau la alte manifestari de virilism. La baieti, producerea excesiva a acestor hormoni poate antrena o pubertate precoce. Androgenii de sinteza sunt utilizati in tratamentul insuficientelor functiei testi-culare, a starilor severe de denutritie, a aplaziilor medulare (disparitia celulelor formatoare ale sangelui in maduva spinarii), a unor cancere neoperabile de san etc. Se pot deosebi androgenii de sinteza virilizanti de cei nevirilizanti. Primii sunt contraindicati la barbatii atinsi de un cancer al prostatei si Ia femei aflate Ia varsta fertila. in fapt, ei pot antrena efecte indezirabile ca virilismul si dereglarile de ciclu Ia femei, pubertatea precoce la copii, edem, acnee la fat, masculinizarea unui fat de sex feminin. Androgenii de sinteza pot fi administrati pe cale orala, percutana sau parenterala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 127 128 129

130

131 132 133 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct