´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 131

Andrologie - enciclopedia universala

Andrologie:  Studiu al elementelor anatomice, biologice si psihice care concura la buna functionare a aparatului urogenital masculin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Andropauza - enciclopedia universala

Andropauza:  Diminuare a activitatii genitale la barbat. Termenul, creat prin analogie cu cel de menopauza, este criticabil, deoarece el nu corespunde unei realitati clinice si hormonale echivalente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anemie - enciclopedia universala

Anemie:  Diminuare a nivelului de hemoglobina (pigmentul globulelor rosii care asigura transportul oxigenului de la plamani la tesuturi) din sange. Valorile normale ale nivelului de hemoglobina variaza cu varsta si cu sexul (se vorbeste de anemie daca nivelul este mai mic de 13 grame/decilitru la barbati si 12 grame/ decilitru la femei). Anemia este cauza cea mai frecventa de consult in hematologie. Anemia este un simptom care poate fi explicat prin mai mult de 200 de cauze diferite. Totusi, anemiile pot fi clasificate in doua mari tipuri, dupa mecanismul fiziologic in cauza: excesul de pierderi de sange sau defectul producerii de sange. Simptomul cel mai vizibil al anemiei este paloarea pielii (palmele) si a mucoaselor (mucoasa bucala). Alt simptom major este oboseala, care survine la efort atunci cand anemia este moderata, dar si in repaus atunci cand este mai severa. La subiectii in varsta pot aparea semnele unei insuficiente cardiace, insotite de edeme ale gleznelor si ale fetei. Acestor semne nespecifice, comune diferitelor anemii, li se pot asocia simptome proprii anumitor anemii. Anemiile hemoragice se manifesta printr-o emisie de sange rosu (negru atunci cand este digerat) si printr-o mare sete. Cand anemia este foarte severa, se asociaza semnele socului (caderea tensiunii arteriale). Anemiile hemolitice sunt insotite adesea de o crestere in volum a splinei (din cauza distrugerii importante de globule rosii in acest organ) si de un icter (din cauza cresterii nivelului de bilirubina. Este un lucru frecvent ca o anemie sa fie diagnosticata pe baza unei simple analize, cea a numararii formulei sangvine, in absenta oricarui semn clinic evident. Totusi, diagnosticul se bazeaza pe hemograma (examenul citologic al sangelui). El este orientat prin doua valori: volumul globular mediu si nivelul reticulocitelor (globulele rosii la inceputul formarii lor), ceea ce permite sa se faca distinctia intre defectele de productie medulara si excesul de pierderi. Tratamentul anemiei depinde de cauza sa. Astfel, anemia prin carenta in acid folie se trateaza prin aport al acestei vitamine pe cale orala; anemia prin carenta in vitamina B12 sc trateaza prin injectarea intramusculara de vitamina Bl2, iar anemia feripriva este tratata printr-un aport de fier. Transfuziile sunt rezervate anemiilor a caror cauza nu are tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anemie a lui Cooley - enciclopedia universala

Anemie a lui Cooley:  Forma grava si homozigota de talasemie, boala genetica a sangelui, caracterizata prin prezenta unei hemoglobine de tip fetal in sange.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 128 129 130

131

132 133 134 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct