´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 129

Anatoxina - enciclopedia universala

Anatoxina:  Substanta de origine microbiana utilizata ca vaccin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anchilostomiaza - enciclopedia universala

Anchilostomiaza:  Boala parazitara cauzata de infestarea cu anchilostomi. Anchilostomul (Ancylostoma duodenale si Necator americanus) este un vierme parazit din clasa nematodelor, de cativa milimetri lungime. El patrunde in intestinul subtire si se hraneste cu sangele pe care il obtine muscand mucoasa intestinala. Larvele eclozeaza pe sol, plecand de la ouale care se gasesc in materiile fecale umane. Cand se merge cu picioarele goale pe solul contaminat, larvele patrund in organism prin piele, provocand o mancarime deosebita numita anemia de tunel sau bubele dulci ale minerilor (de fapt, anchilostomul face ravagii in mine si tunele). Ca urmare, larvele lor migreaza in plaman pe cale sangvina si limfatica: prezenta lor se manifesta prin tuse, o jena la deglutitie si la vorbit. Larvele ajung in cele din urma in intestin. Infectia se traduce atunci prin dureri si arsuri epigastrice, printr-o diaree, greturi si slabire. Cand viermii sunt foarte numerosi, ei provoaca o anemie, caracterizata prin paloarea bolnavului, gafaiala, tumefierea fetei si membrelor. Tratamentul se bazeaza pe administrarea medicamentelor antihelmintice ca pyran-telul, flubendazolul sau albendazolul. in zona tropicala, se previne infestarea evitand asezarea direct pe sol si mersul cu picioarele goale, ca si interzicerea utilizarii dejectiilor umane ca ingrasamant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anchilostomoza - enciclopedia universala

Anchilostomoza:  Boala parazitara cauzata de infestarea cu anchilostomi. Anchilostomul (Ancylostoma duodenale si Necator americanus) este un vierme parazit din clasa nematodelor, de cativa milimetri lungime. El patrunde in intestinul subtire si se hraneste cu sangele pe care il obtine muscand mucoasa intestinala. Larvele eclozeaza pe sol, plecand de la ouale care se gasesc in materiile fecale umane. Cand se merge cu picioarele goale pe solul contaminat, larvele patrund in organism prin piele, provocand o mancarime deosebita numita anemia de tunel sau bubele dulci ale minerilor (de fapt, anchilostomul face ravagii in mine si tunele). Ca urmare, larvele lor migreaza in plaman pe cale sangvina si limfatica: prezenta lor se manifesta prin tuse, o jena la deglutitie si la vorbit. Larvele ajung in cele din urma in intestin. Infectia se traduce atunci prin dureri si arsuri epigastrice, printr-o diaree, greturi si slabire. Cand viermii sunt foarte numerosi, ei provoaca o anemie, caracterizata prin paloarea bolnavului, gafaiala, tumefierea fetei si membrelor. Tratamentul se bazeaza pe administrarea medicamentelor antihelmintice ca pyran-telul, flubendazolul sau albendazolul. in zona tropicala, se previne infestarea evitand asezarea direct pe sol si mersul cu picioarele goale, ca si interzicerea utilizarii dejectiilor umane ca ingrasamant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anchiloza - enciclopedia universala

Anchiloza:  Limitarea partiala sau totala a mobilitatii unei articulatii. Consecinta a leziunilor articulatiei, anchiloza este aproape intotdeauna ireversibila si nu trebuie deci sa fie confundata cu redoarea (rigiditatea) articulara, care este tranzitorie. Anchiloza poate fi consecinta unui traumatism (fractura articulara), unei inflamatii (artrita acuta sau cronica, reumatism poliarticular) sau unei artrodeze (fuzionarea chirurgicala a oaselor unei articulatii). O anchiloza partiala poate sa fie ameliorata printr-o kineziterapie, eficace daca ea este intreprinsa devreme. Pentru anchilozele complete, singurul tratament este cel chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 126 127 128

129

130 131 132 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct