Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 245

Ateroscleroza - enciclopedia universala

Ateroscleroza:  Boala degenerativa a arterei avand ca origine formarea unei placi de aterom (depunere lipidica) pe peretele sau. In Europa, ateroscleroza se afla pe locul intai al cauzelor de mortalitate, responsabila fiind de mai mult de o treime din decese. Ateroscleroza este legata de multipli factori genetici si de mediu. Acestia intervin mai mult ca factori de risc, crescand posibilitatea declansarii bolii, si nu ca factori directi. Varsta, sexul (preponderenta masculina inainte de 60 ani), unii factori genetici (hipercolesterolemia familiala), cresterea anormala a nivelului de colesterol, hipertensiunea arteriala, tabagismul, diabetul si obezitatea sunt principalii factori de risc. Asocierea a doi sau mai multi factori creste in aceeasi masura probabilitatea de aparitie a bolii. Ateroscleroza nu se manifesta decat atunci cand placa de aterom a devenit suficient de mare pentru a perturba circulatia sangelui in artera. Ateroscleroza poate provoca atunci crize de angor, accidente neurologice tranzitorii (vertije) sau dureri in membre. Simptomele depind de localizarea placii de aterom. Ateroscleroza priveste mai ales zonele apropiate de inima, rascrucile, bifurcatiile arterelor. Ca ordine de frecventa ateroscleroza atinge: aorta abdominala, coronarele (arterele care hranesc inima), carotidele interne, care vascularizeaza creierul, arterele iliace si femurale ale membrelor inferioare. Ateroscleroza se afla la originea a numeroase boli vasculare: insuficienta coronariana (criza de angor), infarctul de miocard, insuficienta cardiaca, tulburarile de ritm cardiac, insuficienta circulatorie cerebrala si accidentele ei neurologice (hemiplegia, afazia, cecitatea), insuficienta circulatorie a membrelor inferioare (arterita), hipertensiunea arteriala, insuficienta renala. Leziunile fiind deja constituite in momentul diagnosticarii, tratamentul va avea drept scop limitarea consecintelor nefaste. Pot fi prescrise antiagregante plachetare, chiar anticoagulante, pentru a impiedica formarea de cheaguri sangvine. Adesea sunt utile vasodilatatoarele pentru a limita simptomele si a restaura circulatia. Dar aceste medicamente nu trateaza cauzele afectiunii. In unele situatii mai grave, pot fi practicate o ablatie a segmentului arterial afectat si inlocuirea sa printr-o grefa sanatoasa sau printr-o proteza. Prevenirea, primara (in absenta vreunui semn patologic) sau secundara (ca urmare a unei complicatii), este esentiala. Ea se face prin depistarea factorilor de risc, urmata de suprimarea lor sau de mentinerea controlului asupra lor (oprirea fumatului, regim sarac in grasimi, de exemplu). In cateva studii privind prevenirea secundara, a putut fi demonstrata incetinirea progresarii aterosclerozei, chiar regresia ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Atetoza - enciclopedia universala

Atetoza:  Dereglare caracterizata prin existenta unor miscari involuntare, lente, neregulate, de amplitudine mica, neintrerupte, care afecteaza indeosebi capul, gatul si membrele. Atetoza apare cu ocazia unei leziuni a nucleilor cenusii centrali (masele de substanta cenusie situate in emisferele cerebrale si ajutand controlul miscarilor), care poate fi consecinta unei atingeri cerebrale a copilului in perioada prenatala sau postnatala, unei encefalite (infectia encefalului), unor boli degenerative precum corcea lui Huntington sau efectelor nedorite ale unor medicamente ca fenotiazinele sau derivatii de levodopa. In acest ultim caz, atetoza poate disparea o data cu intreruperea tratamentului cu aceste medicamente. La copil, atetoza este legata, in principal, de o anoxie (intreruperea aportului de oxigen in tesuturi) neonatala si de un icter nuclear (sindrom observat la noul-nascut, caracterizat prin alterarea nucleilor cenusii ai creierului). Ea mai poate fi si simptomatica pentru afectiunile dis-metabolice (caracterizate printr-o perturbare a metabolismului) sau degenerative. Atetoza care afecteaza o jumatate de corp (hemiatetoza) este cel mai des de origine vasculara (hemoragica sau ischemica). Atetoza poate sa se manifeste prin miscari de torsiune axiala si de inclinare sau flexie-extensic a gatului si trunchiului. Foarte des, ea se combina cu o coree (miscari dezordonate involuntare) numindu-se atunci coreoatetoza. Adesea, pacientul are, de asemenea, dificultati sa-si pastreze echilibrul si sa mearga. Atetoza sc atenueaza in timpul somnului, dar miscarile atetozice sunt intensificate de oboseala, de munca intelectuala, de emotii si de stimulii cutanati. Miscarile apar spontan sau paraziteaza un act voluntar (sineinezie), provocand contractii care fac dificile gesturile zilnice. Acestei agitatii permanente i se adauga spasme care incremenesc miscarea timp de cateva momente. Ele nu sunt dureroase, dar provoaca atitudini anormale foarte caracteristice bolii. La copil, atetoza, legata de icterul nuclear sau de anoxia neonatala, este insotita de dereglari de motricitate oculara, precum si de o surditate, care, in caz de ischemie neonatala, nu apar decat la cateva luni dupa nastere. Tratamentul medical al atetozei se bazeaza, in principal, pe diazepam si pe dantrolen (relaxant muscular). Una dintre metodele de reeducare (prin kineziterapie, indeosebi) consta in a invata pacientul sa-si controleze gesturile atunci cand este supus unor stimuli senzitivi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ATF - enciclopedia universala

ATF:  Automatic Transmission Fluid (fluid pentru transmisia automata)- ulei pentru cutiile automate de viteze. Se foloseste insa si la servodirectii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ATG - enciclopedia universala

ATG:  (Algorithmic Test Generator) - generator de testare algoritmica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 242 243 244

245

246 247 248 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct