´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 86

Alcoolizare - enciclopedia universala

Alcoolizare:  Impregnare alcoolica cronica sau tehnica constand in infiltrarea unui nerv sau a unui ganglion nervos cu alcool etilic absolut sau cu fenol pentru a suprima durerea din zona corespunzatoare sau pentru a distruge tesuturile patologice. Alcoolizarea constituie, de asemenea, un tratament paliativ, de utilizare recenta, al tumorilor maligne ale ficatului, cand sunt de marime mica (cel mult 5 cm in diametru): alcoolul antreneaza atunci o topire a tesutului tumoral. Injectia (cu 8 pana la 10 mililitri de alcool) se practica pe cale percutana sau pe ventru deschis, sub control radiologie. Daca tumorile sunt numeroase, sunt necesare mai multe sedinte de infiltratie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alcotest - enciclopedia universala

Alcotest:  Aparat destinat masurarii continutului in alcool al aerului expirat de un subiect (Brevet). Etilotestele, raspandite in marele public, permit fiecaruia sa-si masoare propria impregnare alcoolica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ALD - enciclopedia universala

ALD:  (Automated Logic Diagram) - diagrama logica automata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aldosteron - enciclopedia universala

Aldosteron:  Hormon steroid secretat de glanda suprarenala, jucand un rol capital in mentinerea echilibrului sodiu-potasiu in organism si in reglarea tensiunii arteriale. Aldosteronul este cel mai puternic si cel mai important dintre mineralocorticosteroizi, hormonii sintetizati in cortexul (partea periferica) glandei suprarenale si activi asupra substantelor minerale (sodiu, potasiu, de exemplu). El permite rinichiului sa absoarba sodiul si, in schimb, favorizeaza eliminarea potasiului. Hiperaldosteronismul (hipersecretia de aldosteron) se caracterizeaza printr-o hiperkaliemie (scaderea nivelului sangvin al potasiului). El se numeste secundar atunci cand secretia de aldosteron este stimulata in mod excesiv ca raspuns al unei scaderi a volumului sangvin. Se numeste primar in alte cazuri: atunci este consecinta, adesea, a unui adenom al lui Conn (tumora benigna a glandei suprarenale). Hipoaldosleronismul (hiposecretia de aldosteron) este caracterizat printr-o pierdere de sodiu si de apa prin urina, provocand o deshidratare cronica si necesitand un tratament hormonal substitutiv permanent. Hipoaldosteronismul se observa mai ales in caz de distrugere a glandelor suprarenale, caracteristica bolii lui Addison.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 83 84 85

86

87 88 89 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct