´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 93

Algodistrofie - enciclopedia universala

Algodistrofie:  Sindrom dureros al unei maini, unui picior, chiar al unui membru intreg, cu tulburari vasomotorii si trofice, si demineralizare osoasa pronuntata. Algodistrofia rezulta probabil dintr-o perturbare de functionare a nervilor simpatici ai unui membru. Instalan-du-se in urma unui traumatism (fractura, entorsa), a unei interventii chirurgicale sau fara cauza aparenta, algodistrofia atinge cel mai des membrele inferioare, dar poate atinge membrul superior (sindromul umar-mana dupa un infarct miocardic, de exemplu). Apare progresiv o neputinta dureroasa a mainii, piciorului, chiar a intregului membru. Se observa atunci o demineralizare osoasa pronuntata si intinsa, asociata, in primul moment, cu o umflare a tesuturilor moi insotita de incalzire locala, apoi, in a doua faza, cu o racire si o retractie a acestora, la originea unei rigiditati a articulatiei. Diagnosticul clinic se bazeaza pe caracterul extrem de deosebit al durerilor si pe tulburarile trofice. Atingerile osoase pot fi puse precoce in evidenta multumita scinti-grafiei, apoi diferitelor procedee de imagerie (absorbtio-metrie bifotonica, scanografie). Tratamentul comporta, inainte de toate, punerea in repaus a segmentului de membru atins: utilizarea unui baston sau a unei carje este cel mai sigur mijloc de a suprima durerile provocate de o algo-distrofie a genunchiului sau piciorului. Simptomele inceteaza foarte des in mod spontan la capatul a 6 pana la 18 luni. Dar calcitonina, vasodilatatoarele si anesteziile locoregionale prin blocaj nervos simpatic sunt utilizate frecvent pentru a grabi vindecarea. O reeducare poate ajuta sa se lupte impotriva anchilozei. Un oarecare grad de rigiditate poate persista ca sechela definitiva, chiar atunci cand algodistrofia atinge mana, refractiile fixeaza degetele in forma unei gheare ireductibile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ALGOL - enciclopedia universala

ALGOL:  (ALGOrithm Lamguage) - cunoscut limbaj de progra-mare de nivel inalt, utilizat in rezolvarea problemelor stiintifice si tehnice. Primul compilator pentru limbajul ALGOL a fost scris in 1958, iar in 1960 a fost definitivata cunoscuta varianta ALGOL-60. Ulterior au fost lansate si alte variante de compilatoare, mai performante si mult mai utilizate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Algoritm - enciclopedia universala

Algoritm:  Succesiune determinata de prescriptii precise avand ca obiectiv rezolvarea problemelor dintr-o anumita clasa, dupa un numar finit de pasi. Ex: algoritmul lui Euclid pentru aflarea (a, b) = c.m.m.d.c. al numerelor a si b.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alianta celor trei imparati - enciclopedia universala

Alianta celor trei imparati:  Alianta politica cu caracter defensiv intre Alexandru II (Tarul Rusiei), Franz Joseph I (Imparat al Austriei si rege al Ungariei) si Wilhelm I (Imparat al Germaniei). S-a constituit in 6 iunie 1873, prin Acordul consultativ (Conventia de la Schonbrunn) intre Alexandru II si Franz Joseph I. In cazul unei amenintari de atac din partea unei terte puteri, ambii monarhi se obligau sa se inteleaga pentru a adopta o "linie de conduita comuna". La 23 octombrie 1873, Wilhelm I, adera la Conventia de la Schonbrunn.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 90 91 92

93

94 95 96 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct