´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 92

Alfastimulant - enciclopedia universala

Alfastimulant:  Substanta capabila sa reproduca unele efecte ale adrenalinei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alfatalasemia - enciclopedia universala

Alfatalasemia:  Este o boala genetica, provocata de un defect al sintezei lanturilor globinei alfa are patru forme: cum exista cate doua gene alfa pe fiecare cromozom, o alfatalasemic poate rezulta din defectul a una pana la patru dintre aceste gene. Atingerea uncia sau a doua gene nu antreneaza decat o forma minora a bolii, fara anemie. Atingerea a 3 gene din 4 antreneaza o hemoliza (distrugerea globulelor rosii) cronica, ce constituie un handicap mai mult sau mai putin sever. Prognosticul este mult mai sumbru in cazul atingerii celor 4 gene alfa: copilul moare fie inainte, fie imediat dupa ce sc naste.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Algebra relationala - enciclopedia universala

Algebra relationala:  Un formalism ce permite descrierea manipularii tabelelor unei baze de date. Algebra relationala se bazeaza pe o serie de operatori de selectie, proiectie, reuniune, intersectie si filtrare pentru a crea noi relatii pe baza celor existente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Algie - enciclopedia universala

Algie:  Durere localizata, regionala sau viscerala, indiferent de cauza ei. Algie facial durere a fetei. Se disting doua tipuri principale ale algiei faciale. Algia vasculara a fetei, cauzata de o anomalie in functionarea vaselor, se manifesta printr-o durere intensa care afecteaza jumatatea fetei, cel mai adesea in spatele ochiului, insotita de o roseata cutanata, de o lacrimare si de o scurgere nazala, pe aceeasi parte. Evolutia se face in crize de 30 minute pana la cateva ore, pe durata unei perioade care poate ajunge de la 15 zile la mai multe luni. Nevralgia de trigemen, cauzata uneori de o boala neurologica (scleroza in placi), dar cel mai adesea fara cauza cunoscuta, se manifesta printr-o durere deosebit de intensa, cu durata de 1 sau 2 minute, localizata de o singura parte a fetei. Ea este declansata prin excitarea unei zone cutanate numita "zona tragaci". Crizele dureaza cateva zile, chiar cateva saptamani. Tratamentul algiilor faciale cuprinde indeosebi utilizarea analgezicelor obisnuite (paracetamol) sau a antidepresivelor (amitriptilina). In cazul nevralgiei de trigemen, daca aceste analgezice se dovedesc insuficiente, se prescriu betablocante (propranolol) sau antiepileptice (carmabazepina). in caz de esec, poate fi efectuata o interventie chirurgicala asupra nervului trigemen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 89 90 91

92

93 94 95 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct