´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 95

Alimentatie - enciclopedia universala

Alimentatie:  Actiune de a se alimenta. Prin extensie, acest termen acopera toate procesele care duc la ingerarea de alimente, precum si ansamblul relatiilor intre subiect si alimente. Alimentatia difera de nutritie, care priveste ansamblul fenomenelor biologice de asimilare si de degradare a alimentelor care se indeplinesc intr-un organism, permitandu-i astfel cresterea, mentinerea si functionarea sa. Comportamentul alimentar mobilizeaza incarcaturi afective complexe si depinde in parte de primele raporturi cu mama. El constituie un adevarat "limbaj" si participa la schimburile si legaturile din interiorul unui acelasi sistem cultural. Tulburarile de alimentatie pot avea o cauza organica (tulburari de metabolism, anomalie digestiva congenitala etc.) sau sa rezulte dintr-un stres sau dintr-un conflict, de asemenea, poate acoperi un tablou mai grav. Anorexia poate astfel sa fie indiciul unei depresiuni, al unei stari nevrotice, chiar al unei psihoze. El se potriveste chiar pentru bulimie si unele toane: gusturi si aversiuni excesiv de selective, pica (nevoia imperioasa de a manca substante necomestibile ca deseuri, carbune, pamant) sau chiar coprofagia (consumul propriilor materii fecale). Ca regula generala, medicamentele nu trebuie vreodata sa faca concurenta unei alimentatii echilibrate. Regimurile excesive, anorexigenele (substante care provoaca o diminuare a poftei de mancare), de asemenea, laxativele si automedicatia constituie riscuri pentru sanatate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alimentatie enterala - enciclopedia universala

Alimentatie enterala:  Alimentatie pe cale digestiva. Alimentatia, sau nutritia, enterala este utila bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orala, dar al caror intestin ramane functional. Alimentatia enterala este realizata cu ajutorul unei sonde, in general nazogastrica (introdusa prin nas pana in stomac), dar care poate fi introdusa si prin gastrostomie sau jejunostomie (printr-o deschidere practicata in faringe, stomac sau jejun). Administrarea de nutrimente, continua sau discontinua, este controlata printr-o pompa cu debit reglabil, fixa sau portativa, eventual dotata cu un dispozitiv de agitare si de racire (nutripompa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alimentatie parenterala - enciclopedia universala

Alimentatie parenterala:  Alimentatie pe cale intravenoasa. Alimentatia, sau nutritia, parenterala este utila bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orala sau enterala (pe cale digestiva). Eficacitatea sa este dovedita sau sugerata in gastroenterologie, in reanimare si in chirurgia grea. Se introduce un cateter fie intr-o vena periferica (antebrat) pentru aporturile moderate si/sau de scurta durata, fie intr-o vena profunda (subclavia sau jugulara interna) pentru aporturile prelungite si/sau importante. Solutiile nutritive, conditionate in flacoane sau in pungi (acestea din urma limitand riscul infectios si permitand alimentarea parenterala la domiciliu), sunt administrate cu ajutorul pompelor de perfuzie continua, cu debit precis si reglabil, dotate cu dispozitive de siguranta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ALIS - enciclopedia universala

ALIS:  (Automated Library Information System) - sistem automat de informatii bibliografice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 92 93 94

95

96 97 98 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct