´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 135

Bujie - enciclopedia universala

Bujie:  Bujia transforma energia inalta intr-un arc care face legatura intre electrozi. Arcul face ca amestecul de benzina-aer sa se aprinda, sa extinda si sa furnizeze energie prin apasarea pistonului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bula - enciclopedia universala

Bula:  1. Act oficial (cu pecete) emis de papa sau de alt suveran. 2. (In Antichitate si in Evul Mediu) Pecete de aur, de argint sau de plumb, care se atasa unui act pentru a-l autentifica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bula de Aur - enciclopedia universala

Bula de Aur:  Denumire data constitutiei promulgate in 1356 de imparatul Carol IV de Luxemburg pentru a reglementa alegerea imparatului, aceasta fiind incredintata unui numar de sapte principi germani numiti principi electori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bula dermatologica - enciclopedia universala

Bula dermatologica:  Ridicatura cutanata rotunda, de marime mare, umpluta cu o serozitate care contine sau nu sange. Unele bule sunt provocate de agenti fizici precum frecarea (basica), caldura (arsura), frigul (degeratura) sau prin contactul cu substante chimice caustice. Alte bule constituie expresia unor anomalii numite dermatoze buloase. Ele au origini variabile: fotodermatoza (sensibilitatea exagerata la lumina); toxidermia (reactia alergica ce poate fi datorata unor numeroase medicamente, precum sulfamidele, barbituricele, aspirina etc. , una dintre formele ei fiind sindromul lui Lyell). Impetigo, de origine bacteriana, poate lua la debutul sau aspectul unei bule, ca si alte boli dermatologice: pemfigus vulgar, pemfigoida buloasa, unele eriteme polimorfe, dermatita herpetiforma. Bolile buloase ereditare, rare, pot sa se manifeste din copilarie: incontinenta pigmenti, epidermoliza buloasa, porfiriile congenitale. Bula se deosebeste de vezicula, care e foarte mica, si de pustula, care contine puroi. Ea este fragila si ruperea ei nu lasa decat o eroziune a pielii, acoperindu-se eventual de o crusta, ceea ce face diagnosticarea mai dificila. O bula poate fi simptomul unei boli grave. Bolile buloase intinse au uneori o prognoza severa, ca de exemplu sindromul lui Lyell, care impune un tratament in reanimare. Tratamentul bulelor, foarte variabil, depinde de cauza lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 132 133 134

135

136 137 138 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct