´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 136

Bulb rahidian - enciclopedia universala

Bulb rahidian:  Parte inferioara a encefalului, care constituie un centru nervos important. Bulbul rahidian este situat intre protuberanta inelara , deasupra si maduva spinarii , dedesubt. El constituie sediul centrilor neurovegetativi extrem de importanti Bulbul rahidian contine fasciculele piramidale, formate din nervii motori care coboara ordinele primite de la creier spre maduva, precum si alte fascicule care urca informatiile senzitive catre diferite zone ale encefalului. In plus, bulbul are si un rol activ multumita prezentei nucleilor (mici centri de comanda) mai multor nervi cranieni. El intervine, de asemenea, partial in sensibilitatea fetei, in sensibilitatea si motricitatea limbii, a faringelui, a laringelui si, prin intermediul nervului pneumogastric, in cea a viscerelor toraco-abdominale. Afectarea regiunii bulbare cu ocazia traumatismelor (fractura primei vertebre cervicale) este unul dintre cele mai grave traumatisme medulare, provocand o tetraplegie (paralizia tuturor celor patru membre).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bule - enciclopedia universala

Bule:  Organ de conducere in orasele-stat din Grecia antica, alaturi de adunarea poporului. La Atena era format din 500 de membri trasi la sorti din cele 10 triburi. Discuta probleme privitoare la buna functionare a statului si pregatea sedintele adunarii poporului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bulgarii - enciclopedia universala

Bulgarii:  Bulgarii au migrat la sf. sec. VII la sud de Dunare unde au intemeiat un stat puternic. Au constribuit la separarea tot mai profunda a romanitatii orientale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bulic, Adam - enciclopedia universala

Bulic, Adam:  (n. 29 septembrie 1908, Uzdin, Banatul Sarbesc - 13 octombrie 1986, Novi Sad) - ziarist. Licentiat al Academiei Comerciale din Cluj. A lucrat la ziarul romanesc Nadejdea (1935- 1944) din Varset, apoi la Editura Libertatea din Novi Sad. Provine probabil din familia unuia dintreprimii memorialisti ardeleni, Teodor Bulic de la Beius, Transilvania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 133 134 135

136

137 138 139 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct