´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 44

Benign - enciclopedia universala

Benign:  Califica o boala care evolueaza, in mod simplu si fara consecinte grave, spre vindecare. Benign mai caracterizeaza o leziune necanceroasa, localizata si care nu antreneaza nici o diseminare de metastaze in tesuturile invecinate (spre deosebire de cea maligna).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Beniuc, Mihai - enciclopedia universala

Beniuc, Mihai:  (n. 20 noiembrie 1907, Sebis, jud. Arad - d. 24 iunie 1988, Bucuresti) - poet. A studiat psihologia animala la Cluj si in Germania. A fost profesor Ia Universitatea din Bucuresti in aceasta specialitate. A ocupat functii de conducere in Uniunea Scriitorilor, inclusiv aceea de presedinte (1958-1966) . Membru al Academiei (1955) . A debutat in 1938 cu volumul de versuri Cantece de pierzanie. Stilul incordat, brutal, romantic al inceputului va capata valente revolutionare: Un om asteapta rasaritul, 1946; Steaguri, 1951; Partidul m-a-nvatat, 1954; Marul de langa drum, 1954, Premiul de Stat; Calatorii prin constelatii, 1957. Poezia prin excelenta oficiala, filo-sovietica a anilor de mijloc a capatat spre sfarsitul vietii note de dezamagire si melancolie: Materia si visele, 1961; Culorile toamnei, 1962; Colti de stanca, 1965; Alte drumuri, 1967; Lumini crepusculare, 1970; Un batran catre un tanar carturar, 1973; Aurul regelui Midas - fabule, 1977; Ajunge rascoala, 1978; 75 de poeme, 1982; Iarna magnoliei, 1984; In voia vantului, 1987. A scris si doua romane: Pe muche de cutit, vol. 1, 1959 si Explozie inabusita, 1971. A luatMarele Premiu al Uniunii Scriitorilor pentru toata activitatea (1981) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Benzina - enciclopedia universala

Benzina:  Carburant hidrocarbonic, produs petrolier sau de sinteza destinat alimentarii motoarelor cu aprindere prin scanteie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Benzodiazepina - enciclopedia universala

Benzodiazepina:  Medicament utilizat, in principal, in tratarea anxietatii si insomniei. Benzodiazepinele, care au un efect anxiolitic, sunt utilizate ca sedative psihice: ele diminueaza anxietatea sub diferitele ei aspecte (tensiune psihica, emotivitate, inhibitii psihologice), tulburarile psihosomatice, agitatiile psihiatrice. Unele dintre ele sunt prescrise special impotriva insomniei. In plus, benzodiazepinele sunt utile si in anestezie, pentru a atenua contracturile musculare, si in cursul tetanosului. Contraindicatiile sunt insuficienta respiratorie si miaste-nia, ca si oricare asociere cu alte substante deprimante ale sistemului nervos central (alcool, psihotrope, de exemplu). Administrarea se face oral sau, pentru urgentele ca angoasa acuta, pe cale injectabila. Toxicitatea benzodiazepinelor este in ansamblu slaba. Dar unul dintre efectele nedorite cele mai grave, desi rar, este aparitia unei toxicomanii: subiectul este constrans sa urmeze consumarea medicamentului din cauza aparitiei unor tulburari grave atunci cand este oprita folosirea lui. Un alt efect periculos pentru conducatorii de vehicule: somnolenta. Se mai poate observa si o oboseala, ca si eruptii cutanate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct