´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 46

Bereniy, Maria - enciclopedia universala

Bereniy, Maria:  (n. 1959, Szarvas, Ungaria) - cea mai prolifica poeta bilingva a comunitatii romanesti din Ungaria. Directoarea Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria. Din tematica foarte bogata a universului liric se remarca tema predilecta a copiilor fara copilarie, copiii strazii, lacrimi ale secolului XX, aflati in spitalul secolului trecut. Anii copilariei, iarba copilariei ii intretin nelinistea existentiala, exprimata metaforic in versurile din primele volume: Autodefinire si Fara tel. Alte lucrari: Aspecte national- culturale din istoricul romanilor din Ungaria (1785-1918) , Budapesta, 1990; Istoria Fundatiei Gojdu (1870-1952) , Budapesta, 1995; Romanii din Ungaria de azi in presa romana din Transilvania si Ungaria secolului al XIX-lea (1821-1918) , Documente, Giula, 1994; Cultura romaneasca la Budapesta in secolul al XIX- lea, Giula, 2000.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Beri-beri - enciclopedia universala

Beri-beri:  Boala cauzata de o carenta in vitamina Bl (tiamina). Beri-beri se intalneste la unele populatii subalimentate din tarile in curs de dezvoltare. Boala rara in tarile industrializate, ea nu se intalneste decat la persoanele care au o alimentatie foarte dezechilibrata, ca alcoolicii sau unele persoane in varsta. Vitamina Bl, care se gaseste mai ales in cerealele complete, in ficat, in carnea de porc si in drojdia de bere, joaca un rol important in metabolismul glucidelor. Fara ea, creierul, nervii si muschii nu pot functiona corect. Beri-beri se manifesta mai intai printr-o oboseala si o pierdere in greutate. Boala poate evolua in continuare sub doua forme: beri-beri uscat, care afecteaza, in principal, nervii si muschii, are ca simptome principale o amortire, o senzatie de arsura a gambelor si o atrofie musculara. In cazurile mai grave, bolnavul nu mai poate merge, nici chiar sa se mai ridice in picioare; beri-beri umed, se traduce in principal printr-o insuficienta cardiaca: inima nemaiajungand sa-si joace corect rolul de pompa, venele se congestioneaza si apar edeme pe gambe si uneori pe trunchi si pe fata. In absenta tratamentului, tulburarile de ritm cardiac si o evolutie rapida a insuficientei cardiace pot avea un deznodamant fatal. Acesta consta in administrarea de vitamina Bl bolnavului. Vindecarea, rapida, este, in majoritatea cazurilor, totala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Berilioza - enciclopedia universala

Berilioza:  Boala pulmonara rara, datorata inhalarii de pulberi sau de fum continand beriliu, un metal dur care intra in compozitia a numeroase aliaje.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Berlina - enciclopedia universala

Berlina:  Termen din timpul celui de-al doilea razboi mondial care descrie o masina de lux, cu geamuri mici care permiteau pasagerilor sa priveasca afara fara a putea fi observati din exterior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct