´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 47

Berlineta - enciclopedia universala

Berlineta:  Berlina de dimensiuni mai mici, denumirea fiind preluata intocmai din italiana. Intrucat aprecierea dimensiunilor caroseriei este (deocamdata) pur subiectiva, se evita, in general, folosirea denumirii de ""berlineta"", mai ales atunci cand, pentru constructor, sunt in joc interese comerciale. Motorizarea asociata berlinetei este, in generala, plasata in plaja de cilindree 600 ... 1300 cm³.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bertoldo - enciclopedia universala

Bertoldo:  carte populara de origine brahmanica (India) , bazata pe intrebari si raspunsuri, totul cu scop formativ. Tinta cartii era formarea unui intelept potential. A circulat inca in scriere arameica. In spatiul semitic ansamblul formativ al intamplarilor este pus pe seama regelui Solomon. Oracolul din Grecia antica era si el, ca tip de demers, tot unul formativ. Prin continut, Bertoldo are, pe teritoriul romanesc, origine bizantina, trecuta prin filtru italian de Renastere (veacul al XVI-lea): Le sottilissime astuzie di Bertoldo, autor Giulio Cesare Croce della Lira. Traducerea textului propriu zis in romana dateaza insa abia din veacul al XVIII-lea: un manuscris din 1775, din Moldova, dupa o versiune greceasca a textului italian si unul din 1779, Sibiu, dupa o versiune germana a aceluiasi text italian.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Betablocant - enciclopedia universala

Betablocant:  Medicament capabil sa se opuna anumitor efecte ale catecolaminelor (adrenalina, noradrenalina, dopamina) organismului. Betablocantul, pe durata indelungata sau ca urgenta, este indicat in hipertensiunea arteriala, angorul, tulburarile de ritm cardiac, infarctul miocardic si prevenirea mortii subite dupa un infarct, precum si migrenele si algiile fetei (sindrom dureros specific fetei). Glaucomul (hipertensiunea intraoculara) poate, de asemenea, sa fie tratat cu betablocante. Contraindicatiile, variabile de Ia un produs la altul, trebuie sa fie respectate in mod absolut de catre subiectul in varsta: bloc auriculoventricular (incetinirea conductiei influxurilor electrice intre auricule si ventricule), insuficienta cardiaca nestapanita printr-un tratament, bradicardia (incetinirea ritmului cardiac) importanta, arterita, sindromul lui Raynaud (tulburare circulatorie a mainilor evoluand prin crize). Aceste medicamente sunt administrate mai ales pe cale orala, uneori pe cale injectabila, in caz de urgenta. Impotriva glaucomului sunt disponibile anumite produse sub forma de colir. Unele din ele sunt benigne: tulburari digestive (dureri de stomac, greturi, vome, diaree), astenie, insomnie si cosmaruri, sindromul lui Raynaud si parestezii (furnicaturi) ale mainilor si picioarelor, eruptie cutanata. Alte efecte sunt mai grave: bloc auriculoventricular, bradicardie, cadere a tensiunii, insuficienta cardiaca, criza de astm, hipoglicemie (mai ales la diabeticii tratati cu hipoglicemiante), impotenta. Trebuie supravegheata asocierea cu alte medicamente antiaritmice si sa nu se intrerupa vreodata in mod brusc un tratament cu betablocante, deoarece aceasta poate provoca un infarct la persoanele atinse de angor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Betalactamina - enciclopedia universala

Betalactamina:  Medicament antibiotic activ impotriva unor bacterii. Familia betalactaminelor se imparte in doua grupuri mari de produse: penicilinele si cefalosporinele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct