´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 79

Boala a lui Berger - enciclopedia universala

Boala a lui Berger:  Boala cronica a glomerurilor renali, caracterizata prin prezenta imunoglobulinei A in aceste unitati filtrante. Boala lui Berger afecteaza mai ales subiectii tineri, cu o neta preponderenta a celor masculini. Boala lui Berger poate sa se manifeste printr-o hematurie (prezenta de globule rosii in urina) vizibila cu ochiul liber, survenind adesea in paralel cu infectiile cailor aeriene superioare (laringe, faringe, fose nazale). In alte cazuri, afectiunea evolueaza fara simptome evidente; descoperirea sa, adesea intamplatoare, este urmarea unui examen care pune in evidenta o hematurie microscopica, uneori asociata cu o slaba proteinurie (prezenta proteinelor in urina). Nu exista nici un tratament specific al acestei afectiuni, ale carei cauze si evolutie sunt inca prost elucidate. Insuficienta renala, care constituie riscul major, face indispensabil un control medical regulat. Boala lui Berger evolueaza, in general, foarte lent, in mai multi ani. Aproximativ o cincime din bolnavi ajung la un stadiu care necesita tratamentul prin hemodializa (tehnica de curatire a sangelui printr-o filtrare prin membrana semi-permeabila) sau o grefa renala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Biermer - enciclopedia universala

Boala a lui Biermer:  Anemie rezultand dintr-o proasta absorbtie a vitaminei B12 in stomac. Boala lui Biermer se intalneste mai ales in a doua jumatate a existentei. Aceasta este o boala autoimuna cauzata de distrugerea celulelor gastrice care secreta acidul clorhidric si factorul intrinsec, absenta celui din urma provocand o proasta absorbtie a vitaminei B12. In afara rolului sau in sistemul nervos, vitamina B12 este indispensabila sintezei ADN -ului: absenta sa are consecinte importante, indeosebi asupra vietii tesuturilor in diviziune celulara rapida, ca maduva osoasa, si antreneaza o diminuare a numarului polinuclearelor neutrofile (globule albe care intervin in lupta impotriva infectiilor) si a plachetelor, precum si aparitia de megalo-blaste (globule rosii de marime mai mare decat cea normala). Simptomele sunt acelea ale oricarei anemii: paloare, astenie, dispnee. Diagnosticul se stabileste prin mielograma (examenul celulelor maduvei osoase), care pune in evidenta o anemie megaloblastica cu un nivel scazut de vitamina B12 in sange, in timp ce nivelul acidului folie (alta vitamina susceptibila sa explice o anemic megaloblastica) este normal. Absenta acidului clorhidric si a factorului intrinsec in stomac este pusa in evidenta fie prin dozare directa in lichidul gastric prelevat prin tubaj, fie prin testul lui Schilling. Se bazeaza pe injectarea de vitamina B12 pe cale intramusculara pana la corectarea anemiei, apoi o data pe luna pentru tot restul vietii. Este prudent ca mucoasa gastrica sa fie supravegheata prin fibroscopie efectuata din doi in doi ani, boala putand favoriza aparitia unor polipi susceptibili sa degenereze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Bouveret - enciclopedia universala

Boala a lui Bouveret:  Tahicardie paroxistica cu debut si final brusc. Boala lui Bouveret se poate declansa la un subiect cu inima normala sau poate fi asociata unei cardiopatii. Ea face parte dintre tulburarile de ritm intalnite in hipertiroidie. Unele cazuri sunt legate de existenta anormala a unei cai suplimentare a tesutului nodal (tesut care asigura conductia nervoasa a inimii), provocand o deviere a influxului nervos. Boala lui Bouveret se traduce printr-o accelerare cardiaca brusca, foarte rapida (intre 180 si 200 pulsatii/minut); electrocardiograma arata un ritm foarte regulat. Perioada de accelerare poate dura de la cateva minute la mai multe ore, iar criza poate recidiva dupa intervale foarte variate. Ea se incheie brusc cu o revenire imediata la frecventa cardiaca normala si este urmata adesea de o criza poliurica (nevoia frecventa de a urina). Tolerarea crizei este, in general, buna, dar i se poate asocia o senzatie de indispozitie, o gafaiala, o durere toracica, chiar o scadere a tensiunii arteriale. Criza se intrerupe frecvent prin declansarea unui reflex care stimuleaza nervul vag, incetinitor al ritmului cardiac: inspiratie profunda, ingerarea unui aliment sau a unei bauturi, schimbarea pozitiei, compresia globilor oculari. Tratamentul acut al crizei face apel la manevrele care declanseaza reflexul vagal si la injectarea intravenoasa de acid adenozintrifosforic. In continuare, poate fi prescris un tratament preventiv antiaritmic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Bowen - enciclopedia universala

Boala a lui Bowen:  Tumora de natura precanceroasa a pielii sau mucoaselor. Boala lui Bowen este o varietate de carcinom epidermic ce se dezvolta, la inceput, doar in epiderm (forma intra-epiteliala sau in situ). Tumora formeaza pe piele una sau mai multe placi roz-cenusii, rotunjite, cu suprafata neregulata; pe mucoasele genitale sau anale, ea formeaza pete rosii, rotunjite si usor suprainaltate (la barbat), cenusii si albicioase (la femeie). Aceste leziuni se intind lent, putand sa se transforme intr-un veritabil epiteliom spinocelular (forma de cancer cutanat). Boala a putut fi asociata cu existenta unor cancere viscerale profunde. Diagnosticarea bolii lui Bowen se face pe baza examenului microscopic al unui prelevat, iar tratamentul pe distrugerea definitiva a leziunilor prin criochirurgie, prin laser sau prin ablatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 76 77 78

79

80 81 82 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct