´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 80

Boala a lui Carl Smith - enciclopedia universala

Boala a lui Carl Smith:  Boala acuta a copilului, probabil de origine virala, care se traduce printr-o hiper-limfocitoza (cresterea marcata a numarului de limfocite, un tip de globule albe, din sange). Boala se caracterizeaza printr-o rinofaringita febrila cu diaree, asociata uneori cu o eruptie cutanata sau cu o meningita limfocitara, foarte rar cu adenopatii (cresterea in volum a ganglionilor) si cu o splenomegalie (cresterea in marime a splinei). Evolutia este scurta, benigna si nu necesita nici un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Chagas - enciclopedia universala

Boala a lui Chagas:  Boala parazitara acuta sau cronica cauzata de protozoarul Trypanosoma cruzi. Boala lui Chagas este transmisa prin dejectiile cu tria-tome (gen de plosnita) hematofage si se contracteaza pe cale cutanata sau prin mucoasa. Aceasta parazitoza grava se intalneste in stare endemica in America Centrala si in nord-estul Braziliei; mai multe milioane de persoane sunt afectate de aceasta boala. Forma acuta, care dureaza mai multe zile si poate fi mortala, corespunde prezentei parazitilor in sange. Ea este caracterizata printr-o febra neregulata. In forma cronica, o reactie autoimuna a organismului distruge pe de o parte celulele ganglionare ale plexurilor mienterice (plexul Auerbach) al esofagului si colonului, pe de alta parte tesutul miocardic. Aceste leziuni se traduc printr-o disfunctie a sfincterelor esofagiene si prin hipertrofia unor organe (tiroida, ficat, splina, intestin). Atingerea miocardului poate sfarsi printr-o insuficienta cardiaca grava. Tratamentul se limiteaza la tratarea simptomatica a diferitelor manifestari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui charcot - enciclopedia universala

Boala a lui charcot:  Afectiune a sistemului nervos central in cursul careia leziunile celulelor nervoase provoaca progresiv paralizii. Boala lui Charcot predomina la barbat. Cauza sa este necunoscuta, insa 5% dintre cazuri sunt ereditare. In general, se observa simultan doua niveluri de leziuni ale neuronilor. Nivelul "central" se raporteaza la unii neuroni cu functie motorie ai cortexului cerebral. Nivelul "periferic" priveste neuronii cu functie motorie ai cortexului cerebral. Nivelul "periferic" priveste neuronii servind drept relee precedentilor. Sindromul central, sau sindromul piramidal, asociaza exagerarea reflexelor si hipertonia (redoarea) membrelor. Sindromul periferic, legat de leziunile maduvei, consta intr-o amiotrofie (atrofie musculara) si intr-o paralizie atingand adesea mai intai membrele superioare. Atingerea neuronilor encefalului provoaca o disartrie (anomalie a vocii, care devine prost articulata, apoi nazala), tulburari de deglutitie, o atrofie a limbii. Pentru moment, nu exista un tratament specific al bolii lui Charcot. Totusi, sunt in curs cercetari in domeniul genetic, infectios si imunologic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Charcot-Marie - enciclopedia universala

Boala a lui Charcot-Marie:  Afectiune rara a nervilor, antrenand paralizii. Boala lui Charcot-Marie este o afectiune ereditara cu transmitere autosomica dominanta sau recesiva, cu evolutie foarte lenta. Muschii piciorului si gambei sunt primii afectati. Se observa o amiotrofie (atrofie musculara) progresand de jos in sus. Piciorul are tendinta de a cadea cu varful in jos, bolnavul trebuie sa ridice sus gamba la fiecare pas pentru a nu se impiedica de sol cu varful piciorului. Bolta plantara se scobeste, degetele de la picioare se transforma in gheare. Mult mai tarziu, amiotrofia cuprinde mainile si apoi antebratele. Acestor semne principale li se pot adauga tulburari senzitive (pierderea sensibilitatii cutanate) si vizuale. Evolutia este foarte lenta, neantrenand decat foarte rar un handicap real. Este posibila limitarea consecintelor neputintei (reeducare, mersul cu carje), dar inca nu exista un tratament curativ specific al acestei boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 77 78 79

80

81 82 83 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct