´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 82

Boala a plamanului crescatorilor de pasari - enciclopedia universala

Boala a plamanului crescatorilor de pasari:  Afectiune pulmonara de origine alergica provocata de inhalarea bacteriilor continute in dejectiile pasarilor, mai ales ale celor din familia porumbeilor. Aceasta boala este o alveolita (inflamatie a alveolelor) de hipersensibilzare, care se traduce prin accese de ferba si prin jena respiratorie, simptome declansate de contactul cu alergenele. Tratamentul consta in suprimarea oricarui contact cu alergenele, atunci cand este posibil, si in administrarea de corticosteroizi pe cale generala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a plamanului de fermier - enciclopedia universala

Boala a plamanului de fermier:  Afectiune pulmonara alergica cauzata de inhalarea bacteriilor continute in graul mucegait. Boala a plamanului fermierilor, care face parte din alveolitele (inflamatie a alveolelor) de hipersensibilizare si se traduce prin accese de febra si jena respiratorie, simptome declansate prin contactul cu alergenele. Tratamentul vizeaza inainte de toate, atunci cand este posibil, sa se suprime orice contact cu alergenele; in plus, se recurge adesea la corticosteroizi pe cale generala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala auriculara - enciclopedia universala

Boala auriculara:  Tulburare a ritmului cardiac consecutiva unei alterari a tesutului auriculului din cauza functionarii anormale a nodului sinusal (carc asigura stimularea electrica a inimii). Cauza poate fi o boala coronariana, o miocardopatie sau o valvulopatie evoluata. Boala auriculara se manifesta printr-o alternanta a episoadelor de bradicardie (ritm cardiac lent) si de tahicardie (ritm cardiac rapid) sau prin foarte scurte perioade de oprire cardiaca. Diagnosticul este stabilit dupa analizarea datelor furnizate de un Holter (inregistrare a ritmului cardiac pe durata a 24 ore). Acesta depinde de cauza bolii si face adesea apel la implantarea unui stimulator cardiac (pacemaker).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala autoimuna - enciclopedia universala

Boala autoimuna:  Boala caracterizata printr-o agresare a organismului de catre propriul sau sistem imunitar. Bolile specifice de organe sunt diverse: tiroidita lui Hashimoto, miastenia, diabetul juvenil insulinodependent. Bolile nespecifice de organe apartin grupului conecti-vitelor sau bolilor sistemice (de sistem) si cuprind lupusul eritematos diseminat, poliartrita reumatoida si dermato-polimiozita. Tratamentul majoritatii bolilor autoimune nu poate actiona decat asupra simptomelor si actualmente face apel, in principal, la corticosteroizi si la imunosupresoare, precum si, uneori, la plasmafereze (schimburi plasma-tice constand in extragerea substantelor nedorite din sange).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct