´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 81

Boala a lui Crohn - enciclopedia universala

Boala a lui Crohn:  Boala inflamatorie cronica a intestinului, de origine necunoscuta. Boala lui Crohn se intalneste la orice varsta, dar mai ales la adolescent, la adultul tanar si la subiectii trecuti de 60 de ani. Ea evolueaza prin pusee succesive si lezeaza segmente ale intestinului, cu predilectie ileonul (intestinul subtire terminal), colonul si anusul. Leziunile comporta o subtiere a peretelui si ulceratii. Boala se manifesta de cele mai multe ori printr-o diaree acuta sau cronica cu pierdere a poftei de mancare, pierdere in greutate si anemie. Ea se complica prin fistule si, uneori, cu abcese localizate in general la anus, ocluzii intestinale si fistule interne. Ea poate, de asemenea, sa se afle la originea unei uveite (inflamatie oculara) si a unei spondilartropatii (afectiune inflamatorie cronica ce se caracterizeaza printr-o atingere articulara vertebrala). Diagnosticul se bazeaza pe examenul clinic, care pune in evidenta o distensie abdominala dureroasa, si pe examene biologice si morfologice (radiografii intestinale, rectosigmoidoscopie), care dau posibilitatea sa se constate subtierea peretelui intestinal, cu ulceratii. Acesta este, in principal, cel al inflamatiei, care consta in administrarea de corticosteroizi si de derivati de salazosulfapiridina. In unele cazuri rebele, se recurge la un tratament imunodepresor. Tratamentul chirurgical priveste complicatiile bolii (ocluzie, hemoragie, fistula grava) si formele rezistente la tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Harada - enciclopedia universala

Boala a lui Harada:  Boala care asociaza o meningita si o uveita posterioara (inflamatie a coroidei, membrana vasculara a retinei). Boala lui Harada, uveomeningita deosebit de frecventa la asiatici, nu are o cauza cunoscuta. Meningita, de obicei foarte moderata, nu ocazioneaza decat simptome putin marcate (febra, dureri de cap, greturi, jena oculara la lumina si redoarea cefei). Inflamatia coroidei se manifesta prin dezlipiri ale retinei, care regreseaza de la sine. Corticosteroizii pe cale generala sunt in ansamblu deosebit de eficace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a lui Scheuermann - enciclopedia universala

Boala a lui Scheuermann:  Atingere a cartilagiilor corpilor vertebrali (partea anterioara a vertebrelor) survenind in cursul cresterii. Afectiune frecventa, boala lui Scheuermann este o osteocondrita de crestere (leziune a cartilagiilor vertebrale cauzata de un aport sangvin insuficient). Cauza sa este necunoscuta. Atunci cand boala afecteaza rachisul dorsal, ea provoaca o cifoza (spate rotund) carc, netratata, devine ireductibila o data terminata cresterea. Atunci cand afecteaza rachisul lombar, ea nu se traduce, in general, prin nici un simptom in timpul adolescentei dar provoaca o fragilizare a platourilor vertebrale, responsabila de dureri lombare si de o artroza precoce la adultii tineri. Daca cifoza este putin marcata, este recomandata kineziterapia activa; de asemenea, trebuie renuntat la sport si la caratul de greutati mari. Daca cifoza este marcata si cresterea nu este incheiata, ea trebuie sa fie redusa cu ajutorul corsetelor gipsate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala a membranelor hialine - enciclopedia universala

Boala a membranelor hialine:  Afectiunea nou-nascutului, mai ales a prematurului, cauzata de existenta membranelor fibrinoase in alveolele pulmonare si responsabila de o insuficienta respiratorie acuta. Boala membranelor hialine, legata de un efect de maturitate a plamanilor, survine, in principal, la prematuri (copii nascuti inainte de 35 de saptamani de sarcina). Decompensarea respiratorie apare de cele mai multe ori in cursul primelor ore ale vietii, uneori chiar din primele minute. Ea se manifesta printr-o crestere a frecventei respiratorii, prin semne de lupta a copilului pentru a respira (zbaterea aripilor narilor, gemete, scobirea toracelui in cursul inspiratiei). Tratamentul consta in punerea sub oxigen a copilului: in cazurile moderate, sub hood (incinta inchisa, care acopera capul copilului, legata cu o conducta de aductie a aerului); in cazurile mai severe, prin ventilatie artificiala carc permite, la sfarsitul expiratiei, sa se mentina deschise alveolele pulmonare ale copilului. Punerea la punct a surfactantilor artificiali, administrati pe cale traheala prematurilor de varsta mica, a contribuit la eficacitatea tratamentului. Prognosticul pe termen scurt este bun; rata de mortalitate este mica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 78 79 80

81

82 83 84 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct