´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 85

Boala incluziilor citomegalice - enciclopedia universala

Boala incluziilor citomegalice:  Boala cauzata de citomegalovirus, virus din familia Herpesviridae. Boala incluziilor citomegalice se intalneste mai ales la nou-nascut, care o contracteaza prin intermediul mamei sale in timpul sarcinii. Ea poate sa se manifeste printr-o anemie hemolitica, o purpura trombopenica (sangerare cutanata prin insuficienta numarului de plachete), o splenomegalie (crestere in volum a splinei), o microcefalie (craniu prea mic) sau o corioretinita (inflamatie a retinei si a coroidei) si poate antrena atingeri ale creierului. La adultul sanatos, ea poate fi contractata in cursul unei transfuzii si se manifesta printr-o febra prelungita. Infectia se trateaza prin administrarea unui antiviral specific, in principal ganciclovir.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala legionarilor - enciclopedia universala

Boala legionarilor:  Pneumopatie acuta grava, cauzata de un bacii Gram negativ, Legionellapenumophila. Legionella pneumophila supravietuieste mai ales in apa de condensare a sistemelor de climatizare si in apa de distributie urbana. Infectia este consecutiva inhalarii picaturilor de apa deosebit de contaminate. Dupa o incubare de 2-10 zile, boala se declara sub forma unui sindrom pseudogripal care asociaza cefalee, dureri musculare si abdominale, diaree, tuse uscata, o febra usoara si senzatia de rau general. Pneumonia se manifesta printr-o durere toracica, o dificultate respiratorie si o tuse cu putina expectoratie. Aceasta perioada dureaza aproximativ o saptamana, apoi evolutia merge fie spre vindecare, fie spre o agravare a tulburarilor respiratorii. O antibioterapie adaptata si precoce, administrata, in general, pe calc intravenoasa, permite o evolutie favorabila si o vindecare de cele mai multe ori foarte rapida.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lizozomiala - enciclopedia universala

Boala lizozomiala:  Sau lizozomala, boala ereditara rezultand din depunerea in lizozomi (mici rezervoare de enzime continute in celule) de molecule specifice nedistruse sau de germeni. Boala lui Gaucher este cea mai frecventa dintre bolile lizozomiale, printre care mai pot fi citate si boala lui Tay-Sachs, mannosidoza si mucolipidoza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Bornholm - enciclopedia universala

Boala lui Bornholm:  Boala infectioasa contagioasa cauzata de virusul Coxackie B Aceasta boala se propaga prin mici epidemii. Simptomele ei sunt cele ale unei stari gripale (febra, frisoane, cefalee), cu violente dureri musculare toracice. Ea se vindeca spontan in cateva zile, fara sechele. Tratamentul se limiteaza la calmarea durerilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 82 83 84

85

86 87 88 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct