´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 83

Boala celiaca - enciclopedia universala

Boala celiaca:  Boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). Boala celiaca afecteaza mai ales copiii. La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise Ia culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in greutate in cateva saptamani. Cresterea din nou a vilozitatilor, mai lenta, necesita cateva luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala chesoanelor - enciclopedia universala

Boala chesoanelor:  Ansamblu de manifestari patologice care afecteaza subiectii supusi unor compresii sau decompresii foarte rapide. Persoanele expuse bolii chesoanelor sunt lucratorii care muncesc in incinte metalice presurizate (constructorii de piloni de poduri, de exemplu), scafandrii si scufundatorii. Manifestarile acute ale bolii chesoanelor pot fi tranzitorii (dureri articulare, mancarimi cutanate, vertije, tulburari de vedere sau auditive) sau, mai grave, neurologice (paraplegie) sau respiratorii (edem pulmonar). Pe termen lung se instaleaza tulburari cronice (vertije, otite, scaderea auzului si necroze articulare, in special ale soldului). Bolnavul trebuie sa fie transportat de urgenta intr-o camera de decompresie (cheson hiperbaric). Daca tratamentul este instituit la timp, boala chesoanelor este totalmente reversibila. Daca nu, subzista riscurile de complicatii dupa o perioada indelungata (paralizia partiala). Prevenirea bolii chesoanelor se bazeaza pe ridicarea lenta la suprafata, prin paliere de decompresie, permitand gazelor eliberate sa treaca treptat din tesuturi in plamani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala dobandita - enciclopedia universala

Boala dobandita:  Care nu exista la nastere si survine in cursul existentei. Caracterele dobandite sunt caractere care nu figureaza in patrimoniul cromozomic al individului si care apar in decursul vietii sale; ele pot sa fie de ordin morfologic, fiziologic sau psihofiziologic. Ele constituie dovada unui fenomen de adaptare la influentele exterioare diferite si se manifesta la orice varsta, sub influenta mediului. Bolile dobandite sunt boli ale caror cauze nu sunt genetice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala ereditara - enciclopedia universala

Boala ereditara:  Alterare a starii de sanatate transmisibila descendentilor prin gameti (celulele reproducatoare) si rezultand din mutatia (modificarea patologica) a uneia sau mai multor gene.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 80 81 82

83

84 85 86 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct